Ajută-ți copilul să-și aleagă carieră!

Orice părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, să-l pregătească pentru succes în viață iar alegerea profesiei potrivite este o parte foarte importantă a acestui proces.

Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?”

O întrebare aparent simplă dar care vine și pune o presiune fantastică pe cei mai mulți dintre tinerii care sunt acum puși în situația de a face alegerile.

Nici nu ne dăm seama cum, brusc, alegerea unei cariere poate să fie o sarcină descurajantă și confuză pentru foarte mulți tineri.

Nu este întotdeauna ușor să știi de unde să începi. Nu toată lumea știe încă de când este mic „ce vrea să devină când va fi mare”.

Având în vedere toate opțiunile disponibile în acest moment, având în vedere toți factorii care pot influența această decizie, alegerea carierei poate să devină copleșitoare, atât pentru noi ca părinți, dar mai ales pentru copilul nostru.

Și exact acesta este motivul pentru care mi-am dorit să vin în ajutorul tău și al copilului tău și să-ți ofer câteva recomandări cu privire la modurile în care poți să-ți ajuți copilul să facă alegerea potrivită pentru viitorul lui.

Unul dintre aspectele importante pe care vrem să le avem în vedere este faptul că decizia copilului nostru poate fi influențată de factori pe care noi nici măcar nu-i avem în vedere și, din păcate, poate să nu reflecte ceea ce și-ar dori cu adevărat copilul nostru sau zona în care el ar ajunge să strălucească.

Cine sunt eu? Prin ce sunt diferit față de cei din jur? Care sunt punctele mele tari? Care sunt punctele mele slabe? Care sunt posibilitățile mele? Care este drumul care mi se potrivește cel mai bine în viață? Cum aș putea să-mi dezvolt calitățile și să-mi depășesc slăbiciunile?

Îmi aduc acum aminte de mine, adolescentă fiind și pusă în fața deciziei.

Pentru mine la acel moment nu existau decât 2 opțiuni: fie asistent medical, urmând exemplul mamei, fie „șef” urmând exemplul tatălui meu care a urmat facultatea de științe economice și avea la acel moment o poziție de conducere.

Nici nu ne dăm seama cum modelele de autoritate din jurul nostru ajung să influențeze deciziile pe care noi le luăm.

Dintre cele 2 opțiuni pe care eu simțeam că le am în acel moment, facultatea de științe economice a devenit opțiunea mea de carieră.

La acel moment nici măcar nu realizam că nu fac această alegere pentru că ar fi potrivită pentru mine, ci, mai degrabă o fac ca să-l mulțumesc pe tată.

Oare câți dintre noi am ajuns să urmăm o facultate și să avem o profesie doar pentru că modelele de autoritate din jurul nostru ne-au spus că asta este ceea ce ar trebui să facem?

Oare câți oameni au astăzi o profesie pe care au ales o pentru că așa a spus lumea sau pentru că acea profesie îți dădea un anumit statut?

Așa am ajuns economist.

Nimeni nu m-a ajutat să văd ca există și alte perspective, nimeni nu m-a ajutat la acel moment să fac alegerea carierei potrivită prin prisma a ceea ce sunt eu, nu prin prisma modelelor pe care le aveam sau prin prisma a ceea ce se potrivea mănușă pentru alții.

În toți acești ani am simțit că ceva lipsește, am simțit că ceva nu este la locul lui și mi-am dat seama că vocația mea este cu totul alta, este aceea de a scoate ce este mai bun din oamenii cu care lucrez.

Așa că după mai bine de 30 de ani de muncă de economist, după 8 scoli internaționale de coaching, la vârsta de 50 de ani am ales să urmez facultatea de psihologie și să îmi urmez vocația.

A fost un drum mai lung decât era cazul pentru găsirea adevăratei mele vocații.

Și după tot acest drum pot să-ți spun un lucru … nimeni nu știe mai bine decât noi, respectiv decât copiii nostri, ce este mai bine pentru noi.

Știu că uneori avem impresia ca știm mai bine pentru ei, știm ceea ce au nevoie însă atunci când vine vorba despre alegerea direcției în viață cred cu tărie că trebuie să-l lăsam pe „știu” deoparte și să începem procesul de descoperire împreună cu copiii noștri.

Suntem ființe unice și avem personalități diferite, roluri diferite și abilități diferite și poate ceea ce vedem noi că este cel mai bun lucru pentru copilul nostru, nu este ceea ce vede și el că ar fi direcția lui în viață.

Poți să îți asumi că pentru următorii 20-30 de ani copilul tău merge zi de zi la locul de muncă și abia așteaptă să se facă ora 17 ca să plece acasă?

Sau preferi să îl ajuți să-și găsească direcția și fiecare zi la locul de muncă, oricât de provocatoare ar fi ea, să fie o plăcere pentru copilul tău pentru că simte că-i sunt puse în valoare atuurile?

Și nu îți spun că al tău copil va ști în acest moment care este direcția lui în viață, ceea ce îți spun este că tu poți să-l ajuți acum să-și descopere această direcție și să o urmeze.

  1. Este important să încurajezi auto reflecția.

Pe lângă faptul că îl va ajuta să își găsească direcția în viață, deprinderea acestei abilități îl va ajuta tot timpul pe parcursul vieții.

Atunci când lucrez cu copiii în consiliere vocațională, primul pas pe care îl facem este auto reflecție.

Încurajează-ți copilul să se gândească la punctele sale forte, la interesele și valorile sale. La ce simte el că e bun? Ce îi place să facă? Ce contează pentru el?

Acestea sunt doar câteva întrebări care pot să ajute copilul să identifice potențialele căi de carieră care se aliniază cu interesele și valorile sale.

Amintește-ți, rolul tău este să adresezi întrebările și să aștepți răspunsul de la copilul tău.

S-ar putea ca în acest moment copilul tău să nu poată să îți ofere un răspuns clar și detaliat însă poți să persiști cu adresarea acestor întrebări și în timp îl vei ajuta să-și dea seama care sunt răspunsurile din adâncul sufletului lor.

Tentația de a oferi noi răspunsurile în locul lor, de a le arăta noi direcția va exista așa că încearcă să te menții departe de ea.

 

  1. Cercetează diferite căi de carieră

Cercetarea diferitelor căi de carieră poate ajuta copilul să își facă o idee mai bună despre potențialele locuri de muncă disponibile și ce implică aceasta.

Căutați împreună informații despre carierele care îi surâd, caută oameni din diferite domenii care ar putea să-i ofere mai multe informații cu privire la meseria lor și, de ce nu, dacă ai posibilitatea, du-l să vadă și să simtă ceea ce presupune în realitate acea meserie.

Când eram în această etapă cu fiică-mea, ne-am pus pur și simplu la masă am făcut o listă cu toate direcțiile posibile și am început să căutăm împreună informații despre fiecare meserie în parte.

Pe măsură ce discuțiile avansau și pe măsură ce înțelegea mai bine ce presupune fiecare meserie în parte, opțiunile începeau să meargă în aceeași direcție și în final a făcut alegerea potrivită pentru ea.

  1. Oferă oportunități pentru dezvoltarea abilităților

Indiferent care va fi direcția pe care copilul tău o alegi în viață, acesta va avea nevoie să-și dezvolte diverse abilități relevante pentru interesele sale de carieră.

Aici putem să discutăm despre stagii de practică, despre voluntariat sau activități extracurriculare, despre cursuri sau alte experiențe care îi ajută să devină cine au nevoie să devină.

Toate aceste lucruri îl vor ajuta pe copilul tău să câștige experiență în lumea reală și să-și dezvolte abilitățile care vor fi utile în cariera aleasă.

  1. Facilitează comunicarea

Încurajează un dialog deschis de susținere cu copilul tău despre aspirațiile sale de carieră. Ascultă ideile și încurajează-l să-și exprime gândurile și sentimentele. Acest lucru îl poate ajuta să se simtă auzit și sprijinit în procesul lui de luare a deciziilor.

Oricare ar fi convingerile pe care tu le ai acum în legătură cu o viitoare profesie sau meserie, lasă-le puțin deoparte și dă-ți voie să îi asculți perspectiva copilului tău și să-ți dai voie să vezi lucrurile și din postura sa.

Nu uita, vedem și simțim lumea diferit, suntem diferiți și avem experiențe diferite iar ceea ce am trăit noi nu înseamnă în mod automat că va trăi și copilul nostru.

  1. Echilibrează așteptările

Deși e important să susținem obiectivele copilului nostru, este, de asemenea, important sa echilibrăm și așteptările cu interesele și abilitățile acestuia.

Încurajează-ți copilul să urmeze o profesie care se aliniază cu punctele sale forte și pasiunile sale, mai degrabă decât o profesie care ar putea fi mai prestigioasa sau mai plina de satisfacții financiare.

Ajută-l să se descopere și să înțeleagă cum abilitățile sale pot fi folosite în viitoarea profesie pe care o alege.

  1. Caută îndrumare profesională

Așa cum îți spuneam și la începutul acestui articol, fiecare avem drumul nostru în viață și vocația noastră.

Consilierii vocaționali sunt profesioniști pregătiți care te pot ajuta pe tine și pe copilul tău să exploreze diferite opțiuni de carieră, fiind de un real ajutor în evaluarea abilităților și intereselor copilului și în dezvoltarea unui plan pentru atingerea obiectivelor de carieră.

În calitate de consilier vocațional, acestea sunt câteva dintre instrumentele pe care eu le folosesc în munca mea de consiliere vocațională:

  • inventarul trăsăturilor de personalitate – metodologia BIG FIVE
  • construirea profilului vocațional, interese vocaționale, personalitate vocațională – Modelul Holland (RIASEC)
  • abordarea și construirea sistemului de valori personale
  • evaluarea 11 trăsături psihologice pozitive, asociate „Bright side of Personality”
  • evaluarea motivației intrinseci (plăcere, provocare) și extrinseci (recunoaștere, recompensă)
  • evaluarea punctelor tari, punctelor slabe, a amenințărilor și a oportunităților în ceea ce privește cariera.

Cred cu tărie că în calitate de părinte ar trebui să nu ne fie indiferent modul în care pornește copilul nostru în viață.

În concluzie, a-ți ajuta copilul să-și aleagă profesia prin consiliere vocațională poate fi o investiție valoroasă în viitorul său.

Încurajând auto reflecția, oferind resursele necesare, facilitând comunicarea, echilibrând așteptările și încurajând explorarea îți poți ajuta copilul să ia o decizie informată cu privire la cariera lui, decizie care să-l pregătească pentru succes.

Când dispunem de informații și mai ales când învățăm cum să folosim aceste informații, cu siguranță suntem în măsură să ne implicăm asumat în procesul nostru decizional.

Sunt aici pentru tine și copilul tău pentru a-l ajuta să facă cea mai potrivită alegere, alegere care să-l ajute să-și pună în valoare la maxim potențialul său unic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *