A simti inseamna a gandi… am gasit vorbele acestea intr-una din cartile pe care le citesc, dar nu mai tin minte in care.
Citesc zilnic si destul de variat, pentru ca mi-am format obiceiul de a-mi hrani zilnic mintea, nici nu stiu cum si de cand a intrat in tiparul meu comportamental.
A simti inseamna a gandi cu sufletul, pentru a te apropia din ce in ce mai mult de realitatea reala, nu cea pe care o vedem noi.
Partea asta cu a simti fiecare dintre noi o avem ancorata in noi, dar suntem putini ce-i care-i dam crezare.
Ei, in devenirea mea de COACH am invatat sa ma incred in a gandi prin a simti.
“Simtirea” de coach e absolut necesara in calatoria pe care tu o faci cu clientul tau. Mai ales atunci cand ajungi la un nivel de ascultare, incat sa simti care e cea mai potrivita intrebare. Acea intrebare, care-l poate duce pe cel cu care ai intrat intr-un proces de coaching, la alt nivel de constientizare.
Coaching-ul presupune maestrie si a fi MAESTRU in coaching inseamna a reusi ca impreuna cu clientul tau, sa creezi un cadru sigur, in care acesta sa fie plenipotentiar, in a cauta printre resursele sale interioare si exterioare cel mai bun raspuns.
In relatia de coaching, un coach maestru duce clientul la o aliniere trup minte spirit, la dezvoltarea unui asa numit flux mental, unde emotiile colaboreaza cu ratiunea pentru cel mai bun raspuns in acel moment.
Si pentru a se implini acest lucru clientul are nevoie sa ajunga in stare de constientizare potrivita, pentru a avea claritate, investind incredere maxima in relatia de coaching.
Maestria in coaching vine din imbinarea unor trasaturi (empatie, neutralitate, asumare de risc in depasirea status quo-ului, promptitudine, curaj, etc), care se dezvolta in timp si presupune o combinatie reusita intre teorie internalizata, multa practica si de ce nu experienta acumulata si evaluata, mai bine spus simtita!
Cu siguranta cred ca avem nevoie de coach-i , si ni-i alegem in functie de ceea ce suntem noi la acel moment, de asteptarile noastre in primul rand de la noi.
Cu siguranta avem nevoie de cineva, cu experienta expertizei de coaching, care sa ne provoace, in a depasi aparente obstacole si bariere pe care le avem cand vrem sa facem mai multe pentru noi.
Ce este performance Coaching?
Se spune, si pe buna dreptate asa este, ca raspunsul cel mai bun in ceea ce ne priveste, este la noi intotdeauna.
Coaching-ul de performanta reuseste sa aduca clientul intr-o stare de flux mental, care face ca partea constienta sa functioneze perfect in legatura cu parte subconstienta, pentru a gasi raspunsul potrivit.
In aceasta stare de flux mental, clientul are claritate, isi pune in valoare procesele cognitive, face apel la toate resursele interne, astfel incat sa ajute mintea sa faca predictii corecte in legatura cu actiunile viitoare.
Coaching-ul de performanta inseamna a creea cadrul potrivit astfel incat clientul sa se observe si sa realizele ca el este in masura de a lua cele mai bune decizii pentru el.
E un moment in care clientul realizeaza ce bine se simte in postura de architect al mediului sau, architect al rezultatelor sale viitoare.
A fi performant inseamna ca din ceea ce esti si ai, din tot ceea ce vezi tu in exteriorul tau, observi oportunitatile. Reusesti sa gasesti solutia potrivita pentru tine si momentul tau.
Esti de acord cu mine ca avem un potential al nostru, dar acesta pare un concept intangibil, adica nu iti vezi potentialul… nu il poti cuantifica in momentul de fata.
Ei cum ar fi daca iti spun ca prin coaching tu poti atinge performanta secventa cu secventa prin consecventa depasirii propriilor limite, aparente de altfel?
Asta face coachingul de performanta: te creste pas cu pas si te duce acolo unde tu nu ai crezut ca poti ajunge vreodata.
Sigur, in aceasta ecuatie e nevoie de un coach care dispune de arta maestrie- iti vorbeam mai sus de el- si de acea relatie construita impreuna cu clientul sau clientii, bazata pe incredere reciproca.
Eu cred ca “daca ai norocul” sa intalnesti un coach de vocatie, spun asta pentru ca la fel cu meseria de doctor si coaching-ul este o meserie. Aceasta poate fi practicata cu vocatie si atunci, sunt sigura ca nu mai renunti la procesul de coaching, pentru ca esti constient de rezultatele pe care le produce.
Tu vorbesti din ceea ce esti si, doar ai impresia ca stii totul despre tine. Dar cum stii ceea ce tu nu esti constient ca ai in bagajul tau?
Coaching-ul este despre constientizare, coaching-ul este despre a “scoate de la naftalina” ceea ce tu ai uitat ca ai asezat acolo si care te serveste in crestere.
Coaching-ul este despre a vedea, mai departe si in viitor, ce este oportun pentru cresterea ta. Se spune ca bagajul genetic se exprima mult mai bine intr-un mediu prielnic acestuia. Te las cu doua intrebari teme de reflectat.
Prima, care e bagajul tau genetic si care este mediul potrivit de manifestare al acestuia?
Coaching-ul este despre a investi in a obtine o dezvoltare a proceselor tale mentale, reprezinta o investitie in actiunile viitoare ale tale pentru performanta ta.
Cum poti sa fii sigur de acest lucru? Investind in procesul de coaching dar, si in a identifica un COACH cu vocatia meseriei.
Sunt Liliana si chiar daca practic meseria de COACH, investesc si eu la randu-mi in procesul de coaching pentru a ma urca la urmatorul nivel de excelenta.