Scopul – cum facem echipa sa functioneze mai eficient

Scopul - cum facem echipa sa functioneze mai eficient

Vreau acum sa vorbim de scopul echipei – care e bine sa fie bine definit si asumat de membri acesteia.

Practic ceea ce defineste o echipa si face o diferenta fata de un grup oarecare e punctul acesta comun/colectiv= SCOP, care tine membri impreuna si-i face sa fie doriti impreuna de catre orice organizatie.

Orice studiu despre echipe eficiente, se invarte in jurul unui sens comun al nevoii de un scop colectiv.

Noi toti ne nastem cu o nevoie pentru semnificatii/sens si ne avantam mai bine in orice provocare, atata vreme cat avem claritate in aceasta directie.

Acum fiind in zona de invatare si antrenare de echipe performante si mai mult care creeaza valoare si invata continuu, stiu ca fundatia de baza o reprezinta claritatea scopului.

A lucra in/si/cu/pentru echipe inseamna a construi o adevarata cultura in acest sens.

 

 

 

Scopul acesta colectiv ne ajuta:

– Sa conectam instinctele fiecarui membru cu ceea ce are inteles si sens in echipa pentru organizatie

–   Sa conectam scopuri personale cu cele colective, implicit organizationale

Sa intram in zona de reflectare ( nterior si exterior cu cei din echipa) pentru al intelege corespunzator de fiecare participant activ in construirea de echipe de valoare

     – Cand se ajunge la claritate din partea tuturor— SCOPUL devine un motor puternic si motivational care duce organizatiile pe culmi de succes

    – Sa ajungem la un acord impreuna pentru ca intelegem ca impreuna il putem obtine, noi ECHIPA


Vreau sa ai un exemplu de scop… personal si pentru asta te invit sa-ti raspunzi la intrebarea: Care e rolul meu pe acest pamant?

Doare, nu e asa ?… pentru ca nu multi ne-am gandit vreodata la aceasta intrebare daramite sa mai si raspundem la aceasta!

Scopul colectiv, in cazul in care ai o echipa… va las pe voi ca echipa sa-l definiti.

Iti mai las cateva intrebari:

– Care este unicitatea ta pe care o pui in slujba acestei lumi?

– Ce contributie crezi ca poti avea astfel incat sa te faca sa te simti implinit?

 – Care e mostenirea pe care vrei sa o lasi acestei lumi?

Acum, cum ar fi daca ai transforma aceste intrebari si le-ai adapta pentru o echipa, cum ar suna acestea?

Ma opresc aici cu ce am vrut sa-ti dau pentru acest aspect SCOP, dar vreau sa imi trimiti intrebarile tale la adresa de e-mail liliana@cdpconsulting.ro daca vrei sa intram mai in profunzime.

Vreau sa iti aduc aminte de cele 4 categorii comportamentale principale puse in valoare de instrumentul DISC – DOMINANT, INFLUENT, STABIL, CONFORM/COMPLIANT- si mai ales de faptul ca fiecare din aceasta categorie construieste si interpreteaza diferit acest scop.

Dominantul = merge direct la tinta si focusul e pe implinirea acestuia cat mai repede. Pentru asta vede ansamblul si tot ce are nevoie ca sa implineasca dar are nevoie de ceilalti care-l completeaza.

Influentul– ar face de toate si promite in stanga si dreapta, doar stie ca este carismatic si cucereste repede. Dar, in echipa noi avem nevoie de un singur SCOP COLECTIV, asumat de toti din echipa

Stabilul– este temator si impaciuitor si nu are tinte inalte din nevoia de SIGURANTA. S-ar putea sa nu fie SEVER cu mediocritatea, pentru ca asa este el, teamworkerul cel mai iubit.

Conform-ul– datele il coplesesc si scopul trebuie stabilit in detaliu, cu multe date si fapte si pana nu e stabilit asa, nu are rost sa porneasca la drum, ca el vrea perfectiune. Dar aceasta PERFECTIUNE … de cele mai multe ori ne tine pe loc! De ce? Pentru ca nu exista.

Si uite cum am facut legatura intre antrenare de echipa si CUNOASTEREA NOASTRA astfel incat sa stim cum ne setam aceste scopuri.

Acum ca stim, e mai usor de inteles de ce e buna diversitatea in echipa!

Incet incet facem tot PUZZEL-ul unei echipe de succes.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *