fbpx

Comportamentul și stilul de personalitate

De ce să vreau să mă cunosc?

Da’ la ce strică să te cunoști!

Acum, mai în glumă mai în serios nu are cum să nu te ajute acest lucru.

 

Vreau să împărtășesc ceva cu tine acum.

Întâmplarea a făcut ca astăzi să întâlnesc o persoana nouă care m-a abordat pentru o discuție aparent neimportantă.

Printre altele, spunându-i că sunt studentă la psihologie s-a legat de meseria de psiholog.

Acum, degeaba îi spuneam eu omului că mai am de luat diploma, după care văd eu dacă devin sau nu psiholog, că nu asta e cariera mea de bază.

El nu și nu ca psihologii se joacă cu mintea oamenilor și că nu au nicio altă misiune decât de a lua banii pe nimic … că oricum personalitatea și comportamentulsunt un dat! Așa venim gata formați, născuți cu ce avem și nu putem face nimic.” 

Mă gândeam … Doamne dar oare eu sunt în filmul acesta … sigur vorbește cu mine? Sunt oameni care cred așa ceva?

Dau și verific pe facebook.

Omul are facultate … de management.

Pare destul de stilat.

Da’ când îmi spune că ne naștem proști și deștepți,  îmi zic: hopa nu e de mine… stai să mă distanțez de tot că și așa e la modă distanțarea. 

Acum, nici nu vreau să-mi explic de ce gândește așa.

Nu vreau să judec, las exact așa cum au venit și au plecat vorbele astea!

Ce vreau eu să-ti spun e că ba da comportamentul se schimbă, personalitatea se formează și tu poți sa construiești pe ce ai moștenit genetic aproape ceea ce vrei tu să devii în interior.

Personalitatea noastră are la bază 3 surse de formare și anume:

Moștenirea Genetică

 

Mediul în care creștem și ne dezvoltăm

Modelele întâlnite în viață

Toate aceste surse influențează formarea și devenirea noastră.

Deci da, suntem în măsură să schimbăm la noi și să dezvoltăm mai ales pe zonele de de creștere.

Sigur că schimbarea și tranformarea reprezintă un process care cere timp și efort.

De fapt, acesta este unul dintre beneficiile evaluării comportamentale conform metodei DISC.

Ne ajută să descoperim punctele tari, punctele slabe, ne ajută să vedem și “ceea ce nu vedem” astfel încât să punem în valoare.

Pe baza a ceea ce descoperim și constientizăm dintr-un raport de avaluare comportamentală, putem merge mai departe în construcția personalității noastre astfel încât să ne servească.

 

Sunt 4 categorii comportamentale de bază și e bine să știi că noi nu aparținem doar uneia dintre categorii – DOMINANT, INFLUENT, STABIL, CONFORM.

 

Fiecare dintre noi suntem o combinație din acestea.

Care e combinația ta și a mea … poți să soliciți să treci prin evaluare. Sunt la dispoziția ta cu drag.

 

Cum ar fi dacă ți-aș spune că fiecare tip comportamental are nevoie de încurajări specifice și că dacă nu le primește se simte frustrat, neglijat, mai ales în aceste vremuri interesante.

Hai să luăm pe rând cele 4 stiluri:

Stilul DOMINANT

vrea să se asigure că totul este bine la final și că ceea ce se întâmpla este doar un alt nivel la care trebuie să facă față provocării, ceea ce-l va crește;

Stilul INFLUENT

are nevoie de o scenă ca să strălucească și să se exprime și cea mai mare încurajare vine din admirația pe care o primește excelând pe scenă. Iar voi trebuie să fiți sinceri pentru că altfel el va simți.

Stilul STABIL 

vrea asigurări nenumărate chiar și atunci când lucrurile iau o întorsătura nepotrivită. Asigurați-i că sunteți lângă ei în orice situație astfel încât să nu se simtă singuri. Aduceți-le aminte cât de mult vă bazați pe ei.

Stilul CONFORM 

are dificultăți în a verbaliza dificultățile și mai ales ceea ce simt în legatură cu acestea, așa că e bine să creați un mediu de încredere astfel încât să se poată exprima. Poți face tu primul pas în a verbaliza si vor avea și ei curaj pe urma. Le puteți spune că viața nu e întotdeauna cum ne-am așteptat dar există și momente mai bune.

Avem comportamente predictibile și tocmai această predictibilitate ne ajută să formulăm mesaje de comunicare pentru relații trainice. Dacă îți vorbesc pe limba ta nu-i așa că mă înțelegi mai bine?

Găsești mai jos o ofertă de evaluare a stilului tău comportamental care să te servească în autocunoașterea ta și cunoașterea celor din jurul tău.

https://cdpconsulting.ro/testul-disc/

Folosim instrumentul DISC în familie, echipe, organizații private și sector public. Totul se ridică și crește pornind de la cunoaștere!