fbpx

La ce ne ajută diversitatea membrilor într-o echipă?

La ce ne ajută diversitatea membrilor într-o echipă?

Când angajăm,  avem tendința de alege persoane similare nouă … dar, pentru a avea o echipă performantă, nu e vorba despre asta..

Sigur că ne dorim echipe în organizații de orice tip.

Și mai ales ne dorim acele echipe care funcționează performant și creează valoare pentru acționari, comunitate, furnizori, clienți, instituții interesate, angajați.

Dacă te gândești ce “piese” să pui în echipă astfel încât aceasta să fie creativă și inovatoare e bine să ai în vedere termenul de diversitate.

Aduc în discuție câteva aspect legate de diversitate și anume:
  • Identități diferite
  • Cogniții diferite
  • Tipare comportamentale diferite
  • Personalități construite de-a lungul timpului
  • Competențe diferite
  • Programări mentale diferite

Ei, cum le aliniem noi toate acestea astfel încât să avem parte de o construcție frumoasă care se exprimă sub numele de echipă și care produce valoare?

Poți să pornești cu 2 pași simpli în cunoaștere și autocunoaștere, după care pare mai simplu. Acești 2 pași sunt:
  1. Raportul de evaluare DISC administrat pentru fiecare membru al echipei care ne oferă informații despre stilul nostru comportamental de”astăzi” format in principal din 3 surse principale (vedem in seminar care sunt aceste surse)
  2. Workshop DISC de aliniere în echipă

Când obținem claritate, când avem diversitate și complementaritate, când avem un scop comun și valori colective/organizaționale sănătoase, parcă drumul către o echipă care creează valoare este mai simplu.

De ce ar trebui să avem tot timpul în minte cum facem “puzzle”-ul corespunzător al unei echipe sănătoase?

Păi avem nevoie să alegem coechipieri cu abilități de muncă în echipă în detrimentul “starurilor”, avem nevoie de diversitate, avem nevoie de aliniere internă/externă.

Vreau să te provoc puțin și să te las să te gândești, când ai în minte o echipă care creează valoare, și la următoarele aspecte :

1.Siguranța psihologică -Ce ne aduce exprimarea noastră libera ca și membri în echipă?

2.Dependența și interdependența– Cât de mult putem să ne bazam unii pe alții  în cadrul echipei astfel încât să împlinim scopuri, misiune, obiective și să construim o viziune împreună?

3.Structură și claritate– Cum stăm în zona aceasta în ceea ce privește obiectivele?

4.Sens și însemnătatea muncii si căutarea semnificațiilor- Cât de important este să împlinim ce ne-am propus ca echipă? Și dacă  împlinim ce ne aduce?

5.Impactul muncii noastre– Cât de convinși suntem că ceea ce facem contează pentru noi, pentru echipă, organizație, industrie, comunitate.

 

Nu cred că putem vorbi de toate acestea într-o oră de seminar dar îți las datele mele de contact pentru a ține legatură și în continuare:

Liliana Culda

liliana@cdpconsulting.ro

0720900090

 

 

 

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *