Ce să nu le spui niciodată oamenilor

Știi, de foarte multe ori ne gândim ce să le spunem oamenilor, cum să le spunem, dar oare de câte ori ne gândim ce să nu le spunem oamenilor?

Mulți dintre noi, atunci când avem idei de transmis, ne luăm cumva o atitudine „de profesor”, știi cum zic?

Ne notăm ideile pe care vrem să le transmite, le punem într-o ordine și începem „speech-ul”.

Nu simțim nimic în rest, noi suntem concentrați pe ceea ce trebuie să spunem, pe ce ne-am notat noi pe hârtie (sau pe powerpoint dar aici e altă discuție).

Terminăm discursul și vedem că oamenii din fața noastră sunt poate storși de energie, poate nu sunt tare entuziasmați de ideile tocmai transmise și unii par chiar să fie foarte reci cu noi.

Oare am spus ceva greșit?

Știi despre ce vorbesc?

În momentul în care am început să vorbesc în public, făceam exact așa cum am spus mai sus.

Le vorbeam despre comunicarea eficientă oamenilor și le spuneam ce să facă pentru a comunica mai bine cu cei din jurul lor.

Nu știu cum ești tu, dar dacă mie vine cineva și îmi spune ce să fac șansele cele mai mari sunt să fac fix invers.

Nu pentru că aș avea ceva cu persoana respectivă, ci pentru că nu îmi place să mi se spună ce să fac (cu câteva excepții, evident).

Și exact aici apare problema atunci când noi ne ridicăm și vorbim în fața oamenilor, că uităm natura noastră umană, uităm că, înainte să îi spunem omului ce să facă trebuie să parcurgem niște pași, trebuie să deschidem niște uși: ușa conectării, ușa credibilității, ușa relevanței și abia după ce am deschis toate aceste uși și ei mă consideră un om care are o influență în viața lor, atunci da, pot să le spun ce să facă.

Noi avem impresia că simplul fapt că stăm pe o scenă în fața lor, că simplul fapt că suntem cei care vorbim, ne dă dreptul să le spunem ce să facă, cum să facă, cum să gândească.

Dar ghici ce?

Dreptul acesta nu îl avem … ci trebuie să îl câștigăm.

Aceste este unul dintre motivele pentru care mulți vorbitori simt că nu au succes.

Pentru că aleg scurtătura (poate fără să știe de existența drumului mai lung), pentru că presupun că simplul fapt că vorbesc le dă dreptul de a le spune oamenilor ce să facă.

Gândește-te puțin…

Știi cursuri în care trainerul pare să știe mai bine ce ai tu nevoie în viața ta?

Știi vânzători care știu ei mai bine dacă tu ai sau nu ai nevoie de produsul lor?

Știi oameni care știu ei mai bine care e cea mai bună decizie pe care tu trebuie să o iei?

Cum te simți în situațiile de mai sus?

Șansele cele mai mari sunt că nu ne simțim prea bine dacă persoana nu s-a conectat cu noi, nu și-a construit credibilitatea în fața noastră, dacă nu și-a câștigat dreptul de a vorbi în viața noastră.

Șansele cele mai mari sunt că vom căuta „ieșirea de urgență” cât mai repede.

Exact același lucru se întâmplă și când noi le vorbim altora.

Ține minte un lucru:

Oamenilor nu le place să fie învățați, dar le place să învețe.

Adică, nu trebuie să ne transformăm în profesorul atotștiutor.

Da, e posibil să știm mai multe cu privire la tema abordată, e posibil să vedem mai mult, să avem o perspectivă mai largă DAR, totuși, asta nu ne dă dreptul să le spunem direct oamenilor ce să facă.

Oamenilor nu le place să fie învățați, nu le place să li se spună ce să facă, cum să facă, ce să simtă, cum să gândească….ÎNSĂ oamenii iubesc să învețe, iubesc să își lărgească perspectiva, să vadă mai mult.

Nu le spune ce să facă, cum să simtă, cum să acționeze….

DU-I ÎNTR-O CALĂTORIE DE DESCOPERIRE!

Construiește-ți mesajul astfel încât nu doar să transmiți niște idei. Conectează-te construiește-ți credibilitatea, oferă-le informații relevante pentru ei, nu pentru tine. Ascultă-i și ascultă-le nevoile. 

Dă-le voie să ia ei deciziile pe care le consideră cele mai bune!

Vei vedea că oamenii sunt mult mai dornici și mult mai deschiși să te asculte atunci când încetezi să le spui ce să facă și, în schimb, îi ajuți pe ei să își dea răspunsul la această întrebare.

Cu drag,

Paula 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *