De ce am spus “DA!”…vorbitului în public

Întrebarea nu este dacă vreodată o să vorbim în public, ci cât de pregătiți vom fi atunci când vom fi nevoiți să facem asta.

Dacă e să mă întrebi pe mine, oamenii încep să își dezvolte abilitățile de vorbit în public din 2 motive: de voie…sau de nevoie.

Și dacă e să fim sinceri, cei mai mulți ajungem să facem asta de nevoie.

Ne trezim că trebuie să ținem o prezentare la job, că trebuie să vorbim în fața colegilor, că în organizația de voluntariat din care facem parte există un proiect care trebuie prezentat oamenilor, avem propriul business și vrem să ne promovăm, etc… sau… ne trezim că jobul nostru asta presupune, așa cum a fost în cazul meu.

Am fost mereu o persoană timidă, nu mi-a plăcut să ies în față, mă ascundeam în special după “fusta mamei” și găseam toate scuzele posibile atunci când trebuia să vorbesc în fața oamenilor.

Să ne înțelegem… 2 oameni necunoscuți în fața mea…era deja un număr mult prea mare pentru mine.

Câțiva ani buni am “fentat” vorbitul în public și am găsit toate variantele să nu fac asta.

Totuși, undeva prin clasa a 10a m-am hotărât că vreau să mă fac avocat. Știam că e o facultate grea, știam că va fi nevoie de dedicare, știam ce examene urmează să dau și totuși…cea mai mare frică a mea era vorbitul în public…știam că voi fi nevoită să ne vorbesc clienților, să vorbesc în fața instanței.

Nevoia apăruse în viața mea.

Totuși, scenariile din capul meu, filmele de groază cu ce putea să mi se întâmple dacă voi ieși și voi vorbi în fața oamenilor, încă mă țineau pe loc, încă mă făceau să caut orice alternativă, încă speram că voi putea să “fentez” în continuare.

Eram dispusă să muncesc mai mult, să fac lucruri mult mai grele, orice, DOAR să nu fie nevoie să vorbesc în  public.

Pe scurt, am pierdut foarte mulți ani sperând că nu voi fi nevoită să fac asta.

Mi-am dat seama că m-am înșelat. Mi-am dat seama că oricât de mult aș fugi eu de vorbitul în public parcă orice fac îmi ies în cale momente în care ar trebui să vorbesc în fața oamenilor.

Toate acestea până într-o zi. Până în ziua în care un profesor de la facultate m-a rugat să prezint soluția mea colegilor din clasă… 20 și ceva de perechi de ochi ațintiți spre mine, liniște maximă și eu …cu o inimă care era gata să îmi sară din piept: “Sunteți cam tăcuta domnișoara Culda… ia să vedem ce părere aveți”

Am vrut? N-am vrut.
Am putut să refuz? N-am putut.

Am vorbit. Greu. Cu emoții maxime. Daca e să fiu sinceră cu tine… nici nu mai țin minte ce am spus. Dar n-am murit. Ba mai mult decât atât… am prins curaj, am văzut ca nu e chiar așa de rău, am văzut că nu e nimic atât de rău care ar putea să mi se intâmple.

N-a fost de voie, ci de nevoie. M-am hotărât atunci că nu vreau să mai fiu prinsă nepregătită.

Primele beneficii pe care le-am observat au fost puncte pentru activitate la clasă, lucruri care mă incântau fantastic de tare și spulberau confuzia din mintea mea.

Au trecut mulți ani de la acel moment și dezvoltarea abilităților a continuat de voie în viața mea pentru că am observat câte beneficii îți poate aduce vorbitul în public.

Azi îți spun 3 dintre ele

  1. Vizibilitate

Atunci când cei mai mulți oameni au o frică de vorbit în public, cei care trec de această frică, cei care îsi dezvolta aceste abilități au un avantaj.

Poți fi într-o mulțime….deci greu de observat sau poți să folosești vorbitul în public pentru a ieși în evidența.

Fie că vorbim de vizibilitate la locul de muncă, vizibilitate personală sau vizibilitatea business-ului tău, vorbitul în public te va ajuta să faci acest lucru.

Nicio campanie de marketing nu îți poate aduce toate beneficiile pe care un discurs bun ți le poate aduce. Tu ești cel mai bun marketing al tău.

 

2. Încredere

Nimic în lumea asta nu îți crește încrederea în propria persoană așa cum o face vorbitul în public. NIMIC.

Eu am pornit de la încredere în propria persoană, undeva sub nivelul O dacă asa ceva ar exista, și am ajuns unde sunt astăzi în principal datorită vorbitului în public.

Vorbitul în public este una dintre cele mai bune metode de a-ți crește încrederea în tine. Orice discurs reușit va aduce cu el o doza mare de încredere.

Si ghici ce? Încrederea asta o poți folosi în toate ariile din viața ta.

 

3. Credibilitate

Pe lângă faptul că devii, transmiți. Atunci când vorbim cu cei din jurul nostru noi nu transmitem doar cuvintele, ci și emoțiile noastre, încrederea, bucuria, sau dubiile, confuzia, lipsa de încredere.

Atunci când tu ai ales să îti dezvolți abilitățile de vorbit în public și ești încrezător în ceea ce transmiți, credibilitatea ta va crește.

 

Eu am așteptat nevoia în viața mea pentru a face acest pas și îmi dau seama ce mult am pierdut. Lucrez cu mulți oameni în Clubul de comunicare și vorbit în public și ce aud cel mai des este “Doamne…de ce nu am început mai repede?”

Cheia e la tine, tu alegi dacă aștepți să apară nevoia ca să începi să te pregătești… sau începi să te pregătești acum ca să poți profita de oportunități atunci când ele apar în viața ta.

Dacă vrei să începi acest proces cu mine, sunt la un mesaj distanța, te aștept în clubul nostru de comunicare și vorbit în public să creștem împreună.

Tu când spui DA vorbitului în public?

Paula

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *