fbpx

Lucrul care te va ajuta cel mai mult să fii un Speaker mai bun

Salutare,

Paula aici.

Nu de puțin ori mi s-a întâmplat ca oamenii să mă întrebe: „Paula, care este un singur lucru care mă va ajuta să fiu un vorbitor în public mai bun, mai încrezător, cu mai mult impact?”

Și de fiecare dată am răspuns: „Nu există un singur lucru care te transformă peste noapte, DAR există un lucru care te va ajuta poate cel mai mult dintre toate.”

Hai să ne înțelegem.

Vorbitul în public este o abilitate. Asta înseamnă că oricine dorește poate să o dezvolte. Și mai înseamnă că, la fel ca orice abilitate, nu se învață peste noapte.

Nimeni nu a alergat un maraton din prima.

Nimeni nu a devenit profesionist în orice domeniu din prima.

Nimeni nu a ajuns un vorbitor de succes din prima.

Acum câțiva ani, să tot fie vreo 9, a părut pentru prima dată în mintea mea ideea că la un moment dat va fi nevoie să vorbesc în public.

Tot atunci în mintea mea a apărut și ideea că am să fac asta când am să mă simt 100% pregătită, când îmi va ieși perfect din prima.

Am început să studiez cărți, am început să merg la cursuri, să studiez comunicatorii buni …ce să mai…din punctul meu de vedere mă pregăteam perfect pentru un discurs pe care am să îl susțin cândva, mai încolo, altădată, când am să mă simt pregatită. 

Știi despre ce vorbesc?

Făceam orice altceva, mai puțin ceea ce trebuia făcut.

Hai să ne gândim puțin…

Cum învățăm să înotăm? Învățând teoria înotului? Studiind dintr-o carte toate stilurile posibile? Evident…toate de pe marginea bazinului?

Cum învățăm să ne dăm cu bicicleta? Învățând teoria? Învățând toate aspectele tehice? Evident… toate în casă, uitându-ne doar la bicicletă?

Ciudat…

Îmi aduc aminte prima mea experiență cu înotul. A fost într-o piscină. Aveam aripioare ajutătoare și mergeam speriată și cu foarte mare grijă pe lângă marginea bazinului, dar în apă. O perioadă am mers așa, apoi mi-am luat alte instrumente care să mă ajute să mă mențin la suprafață.

Am învățat cum să respir, cum să mă mișc, cum să ma simt confortabil în apă.

Cu bicicleta am mers de mică…de foarte mică, dar nu singură, cu roți ajutătoare și cu părinții care țineau ghidonul sau pe mine de glugă. Treptat, după o vreme, am putut să renunț la roțile ajutătoare și am putut să merg singură. Îmi aduc aminte și acum ziua în care am primit prima mea mea bicicletă mai mare și fără roți ajutătoare. M-am urcat entuziasmată pe ea și m-am oprit direct în poarta unui garaj. M-am ridicat, am râs și am continuat ajungând să mă descurc chiar foarte bine.

Vezi tu, în general ne dezvoltăm abilitățile treptat, punându-le în aplicare.

Dacă ni se pare normal să învățăm să înotăm, înotând, dacă ni se pare normal să învățăm să mergem pe bicicleta mergând… oare de ce nu ni se pare normal că vorbitul în public se învață vorbind… în public?!

 

Acum că spunem lucrurile așa, parcă sună altfel, ești de acord?

Hai să îți spun ce mi-am dat eu seama.

Eu mă mințeam singură că am să învăț să vorbesc în public, citind, ascultând, studiind pentru că aveam impresia că dacă ar fi să vorbesc …ar trebui să fac asta din prima în fața a sute de oameni și, tot din prima, ar trebui sa fac față criticilor acestor oameni, critici care cu siguranța vor apărea….și nu mă simțeam pregătită pentru asta.

În momentul în care am intrat în echipa John Maxwell Team am înțeles că nu e așa.

Am înțeles că, la fel ca la înot și la mersul cu bicicleta, pot să îmi iau „aripioare/roți ajutătoare”. Am înțeles că nu am să pot să merg din prima singură și că nici nu este necesar să fac asta. Am înțeles că vorbitul în public se învață vorbind și se învață pas cu pas.

În momentul în care am înțeles aceste lucruri, le-am acceptat și am ieșit în zona de acțiune, vorbind în fața oamenilor, lucrurile s-au schimbat radical.

La început au fost 5 oameni și un discurs de 5 minute, apoi 15 oameni și un discurs de 30 de minute, apoi sute de oameni și un discurs de 90 de minute, ajungând pas cu pas să mă simt confortabil să vorbesc oricât în fața oricâtor oameni.

A fost un proces care nu s-a întâmplat peste noapte dar care mi-a adus rezultate fantastice.

Dragii mei, acel 1 lucru care ne ajută cel mai mult să devenim vorbitori mai buni este PRACTICA.

Știu, primul gând poate spune că „eu nu pot sa fac asta. e TERIFIANT sa vorbesc în fața oamenilor”. 

Dar dă-mi voie să îți spun… am trecut prin asta și da, poate fi terifiant dacă nu știi cum să abordezi acest proces.

Începe de unde ești și cu ce ai.

Găsește-ți un mediu sigur, în care să nu te temi că te judecă ceilalți, un mediu prietenos, unde oamenii sunt acolo să crească și să se susțină reciproc, un mediu profesionist, unde înveți de la oameni care au trecut prin asta și acum fac asta.

Găsește-ți acest loc și da-ți voie să intri în acest proces de creștere, implică-te și eu îți garantez că rezultatele nu vor înceta să apară.

Pentru că și eu am trecut prin această experiența si pentru că  mi-am dat seama cât de important a fost acest mediu în creșterea mea, am creat Clubul de comunicare și vorbit în public – un program de suflet în care luăm vorbitul în public pas cu pas și învățăm să facem asta exact din punctul în care tu ești astăzi și ținând cont de obiectivele tale.

O nouă grupă începe în 2 aprilie. Poți să găsești mai multe informații aici: https://cdpconsulting.ro/clubul-de-comunicare-si-vorbit-in-public/

 

Cu drag,

Paula

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *