4 Moduri eficiente prin care poți începe orice prezentare

Salutare,

Paula aici.

Zilele trecute discutam despre Ce să NU faci NICIODATĂ la începutul unei prezentări.  V-am promis că va urma un articol în care să discutăm despre cum să începem o prezentare și uite că a sosit momentul.

Ți s-a întâmplat vreodată să știi scopul prezentării tale, să știi ideile pe care vrei să le transmiți, dar să nu știi de unde să pornesți, cu ce să începi?

 

Adică serios, după ce găsești o variantă să începi prezentarea, lucrurile par că devin mai simple, par că se întâmplă de la sine, prezentarea pare să curgă.

Bine,bine…totul e bine și frumos… dar hai să ne întoarcem…CUM ÎNCEP?

La fel ca și în viață, începuturile pot părea dificile și atunci când vine vorba despre discursuri.

Pot să îți spun că am trecut pe la această întrebare de foarte multe ori și încă mă mai lovesc de ea uneori și de fiecare dată când mă lovesc de ea, revin la lista mea cu moduri eficiente de a începe orice prezentare.

Înainte să discutăm despre 4 dintre ele, vreau, din nou, să îți amintesc ceva.

Momentul de început al fiecărei prezentări este momentul de atenție maximă, oamenii sunt cu tine, îți oferă atenția lor. În primele momente ale unei prezentări oamenii decid dacă vor asculta în continuare sau își vor da voie să plece cu mintea oriunde altundeva.

Așadar, acest moment din prezentare trebuie folosim în așa fel încât să îi facem pe oameni să își dorească să rămână atenți și să fie din ce în ce mai curioși.

Iată cum putem face asta:

  1. Spune o poveste personală 

Unul dintre acele moduri fantastice de a-ți începe orice prezentare este printr-o povestire personală.

Suntem atât de atrași de “puterea informației” încât trecem direct la idei, statistici, numere. Suntem atât de atrași de ideile pe care vrem să le prezentăm încât uităm de oamenii din fața noastră.

Hai să ne aducem aminte puțin de copilărie. Câte lucruri am învățat oare din poveștile copilăriei?

Hai să ne gândim la discuții cu prietenii noștri. Oare cum discutăm cu ei? Doar informații, statistici și numere? Sau poate avem povestiri personale, discutăm experiențele noastre, discutăm lucrurile prin care am trecut?

De ce am acționa în mod diferit cu audiența noastră?

Și acum poate unii vor spune “Of, Paula, pentru că e o prezentare mai formală, pentru că ei nu sunt ca prietenii noștri!”

Ok…dar oare sunt oameni? Sunt ființe umane?

Atunci sansele cele mai mari sunt că și ei au învățat o grămadă de lucruri din poveștile copilăriei și chiar le-au plăcut acele povești. Șansele cele mai mari sunt că și ei au prieteni și discută cu ei exact în felul în care o facem și noi cu ai noștri.

Povestirile personale atrag oamenii. Uită-te la speakerii renumiți, uită-te la comunicatorii buni, uită-te la cei mai buni vânzători și vei vedea cum folosesc ei povestirile personale în prezentările lor.

Povestirile personale sunt un mod foarte simplu și extrem de eficient de a capta atenția oamenilor din fața noastră, de a-i face curioși, de a-i ajuta să facă legătura dintre propria lor viață si povestea ta.

Leagă experiența ta de experiența lor și asta îi va ajuta să se simtă mai legați de tine.

John Maxwell este unul dintre acei speakeri care folosește povestirile personale în prezentările sale. Mai mult decât atât, mai mult de 50% din prezentarea ta este reprezentată de povestiri personale. De ce? Pentru că a observat impactul pe care aceste povestiri personale le au în orice tip de prezentare.

 

2. Începe cu o întrebare retorică și care dă de gândit oamenilor din fața ta

“Nimănui nu îi place să fie învățat, dar tuturor ne place să învățăm.”

Îți sună cunoscut?

Oamenilor din fața noastră le place să le fie provocată gândirea, le place să aibă un rol activ în prezentarea ta.

Prin întrebări puternice, construie așa cum trebuie le oferim această posibilitate oamenilor din fața noastră. Mai mult decât atât, în funcție de modul în care formulăm întrebarea, șansele cele mai mari sunt să îi provocăm să gândească dintr-o altă perspectivă decât au făcut-o până în acel moment.

 

3. Folosește o statistică interesantă.

Am văzut o mulțime de prezentări încărcate la rândul lor de o mulțime de statistici….neinteresante, nerelevante, fără niciun fel de impact.

Adevărul este că pe cei mai mulți dintre noi statisticile ne pot plictisi.

Nu toate statisticile, totuși.

O statistică interesantă, o statistică amuzantă, o statistică șocantă pot fi un bun mod de a începe un discurs și de a stârni interesul audienței să afle mai multe despre ceea ce ai pregătit pentru ei.

Alege o statistică relevantă pentru audiența ta, pentru mesajul pe care vrei să îl transmiti și pentru scopul prezentării tale.

4. Folosește un citat puternic.

“Folosește cuvintele înțelepte ale unor persoane cunoscute deoarece numele lor îți va permite să accesezi credibilitatea și notorietatea lui” a spus Prince.

Iar eu sunt perfect de acord. Citatele oferă credibilitate, oferă putere și pe lângă toate acestea, oferă asociere. Oamenii care te ascultă descoperă care sunt oamenii a căror citate le folosești, pe cine citești, pe cine asculți, cine are o influență în viața ta.

Alege citate care sunt ușor de înțeles de către oamenii din fața ta și care sunt relevante pentru ei.

Acestea sunt 4 moduri simple și extrem de eficiente pentru a începe orice prezentare.
Pe care le-ai folosit și pe care vrei să le folosești?
Pentru că am fost întrebată de multe ori “Paula, ce structură de discurs să folosesc?” am decis ca începând de luni, 24 februarie să pornim împreună într-o călătorie ONLINE, GRATUITĂ și pe mail despre structura unei prezentări. Vei primi modele de structuri, cu explicații pentru fiecare element.
Asta desigur, doar dacă dorești.
Cu drag,
Paula

2 thoughts on “4 Moduri eficiente prin care poți începe orice prezentare”

  1. Doamne,Paula esti incredibila!
    In 3saptm trebuie sa vorbesc in fata a câtorva zeci de doamne cu ocazia zilei de 8martie
    Ceea ce ai scris aici este pe nevoia si dorinta ininii mele !
    Iti multumesc din toata inima !
    Mult succes in tot ce faci !
    Noi cei care te ascultam de fiecare data, iti trimitem îmbrățișari calde!
    🤗🤗🤗

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *