Salut,
Liliana aici.
“Cloștile de curcan sunt mame bune – iubitoare, atente și protectoare. Ele își petrec majoritatea timpului îngrijind, încălzind, curățând și strângând puii sub ele. Dar există ceva neobișnuit în comportamentul lor. Practic tot acest comportament matern, este declanșat de un singur lucru: sunetul scos de pui.”- Cialdini
La ce te duce cu gândul cele de mai sus….?
Citesc și gândesc, nu în același timp ci secvențial. Și mă gândesc la noi, știm deja că suntem cea mai evoluată specie de pe Terra.
Câți dintre voi știți că există modele fixe de acțiune?
Adică tipare comportamentale adânc înrădăcinate în noi.
Acestea sunt în măsura să exprime secvențe chiar complicate de comportament:
- la animale- ritualuri de exemplu de curtare și împerechere.
- la oameni comportamente bine ancorate în programarea noastră, care sunt activate la un simplu click.
Nici măcar nu ți-ai dat seama și deja ești în acel comportament fixat, amprentat în subconștientul tău.
Se întâmplă acel click, care produce activarea și ….comportamentul se activează, banda pornește și se derulează secvența de comportament standard.
Sună ca un soi de repetare, povestea spusă de nenumărate ori.
Până când?
Până realizezi!
Dar oare faci asta?
De cele mai multe ori nici nu ne dăm seama.
Acum, poate fi bine sau mai puțin bine.
Mai puțin bine, pentru noi oamenii, când am deprins obiceiuri care ne ajută mai puțin în creșterea noastră.
Vrei un exemplu?
Știi oamenii aceia care atunci când te întâlnesti cu ei încep să îți spună că aia nu e bine, că aia trebuia așa, că dacă făcea așa ….și fac asta întotdeauna.
Sunt cazuri în care omul din fața lor le spune: “Stai puțin dar cine ești tu să știi ce ar trebui să fac eu, să simt eu? Ești la fel ca mine? Nu, cu siguranță nu! Și atunci?”
În acest caz, poate, doar poate acei oameni vor realiza comportamentul lor activat de a da sfaturi la oricine întâlnesc în calea lor.
Sau hai să vedem un obicei bun, de creștere: citit minim 30 de minute pe zi.
Dragii mei, sțiati că aceste automatisme funcționează foarte bine în majoritatea timpului. Aceste automatisme, pe care fiecare dintre noi le avem, pot fi numite comportamente preprogramate.
Unele dintre acestea funcționează în interesul nostru, altele nu!
Cum ar fi dacă am fi conștienți când le folosim?
Cum ar fi dacă am învăța să le folosim cu intenție?
Adevărul este că de cele mai multe ori lucrul acesta nu se întâmplă.
Ceea ce a fost preprogramat (de noi sau de alții) intră în funcțiune la un simplu click și tu nici nu ți-ai dat seama.
Fac consultanță comportamentală de ceva vreme și am facilitate sute de rapoarte de evaluare a personalității- metoda Maxwell DISC.
Pentru fiecare persoană care a lucrat cu mine și a primit raportul de evaluare (minim 30 de pagini conținând informații foarte valoroase despre tine) a fost o adevarată surpriză discutarea celor 3 grafice:
-
Masca (cum te prezinți în comunitatea profesională/personală)
Nici nu-ți vine să crezi că nu e chiar așa rău să porți masca în anumite situații pentru c tu de fapt încerci să te adaptezi la ceva nou. De cele mai multe ori nici nu realizezi că porți această mască.
-
Baza ta – ceea ce ești tu de fapt și rămâne destul de greu de schimbat.
-
Oglinda ta– ce crezi tu despre tine și ca urmare te face să te exprimi așa in comunitare, viața profesională.
Mai avem două situații interesante când tu nu te vezi dar te văd alții și dacă tu te-ai vedea, poate ai fi în măsura să faci schimbările necesare astfel încât să-ți schimbi rezultatele.
Sau când tu nu te vezi dar nu te văd nici alții (vezi modelul JOHARI). Ei, acestea sunt două zone foarte importante pentru creștere și de cele mai multe ori sunt greu de exploatat singur.
Există coach-ii, psihologii, consultanții comportamentali, care pot să-ți dea o “mânâ de ajutor” să te cunoști mai bine.
Vă povesteam la început de cloșca de curcan și al ei automatism de a-si recunoaște puii. Dar e valabil și pentru noi într-o anumită măsură. Avem acele automatisme pe care nu le realizăm.
Și acum urmează întrebările pentru tine:
- Cum ar fi dacă ai știi mai multe despre tine?
- Ce nu știi că știi despre tine ?
- Dacă ai folosi și ce nu știi despre tine ce ai obține în plus?
- Care ar fi primul tău pas dacă ai vedea că tot ce ai nevoie e lângă tine?
- Succesul tau este un proces care cuprinde secvențe legate între ele. Cum ar fi dacă ai descoperi primul pas/sau prima secvență înspre succesul tău?
De cele mai multe ori ne este incomod (alegeți voi ce presupune cuvântul incomod) să apelam la un coach dar, ceea ce nu știm este că el sigur ne ajută să vedem prima secvență și …. Succesul apare .
Dacă vrei să te cunoști mai bine și să folosești aceste informații în creșterea ta mă poți contacta pe liliana@cdpconsulting.ro pentru a beneficia de 20 % reducere la orice pachet este menționat în oferta noastră de Servicii.
Totuși îmi permit să-ți recomand pachetul care cuprinde raportul de evaluare și 2 sesiuni de coaching/consultanță. Sigur că și pentru acesta ai 20% reducere.
De ce?
Pentru ca ai citit articolul și pentru că dacă intrăm împreună în procesul tău de descoperire, vei afla lucruri minunate despre tine, menite să te crească.
Hai să te simți provocat să faci pasul!