Frica de vorbit în public. Ce fac cu ea?

Când auzi cuvântul inspirație la ce te gândești?

Te gândești cumva la ceva ce ne energizează, ceva ce ne dă o stare bună, ceva ce ne face să ne dorim să trecem la treabă?

Sau poate te gândești la respirație…

Dacă vom căuta în DEX cuvântul inspirație vom găsi asta:

INSPIRÁȚIE, inspirații, s. f. 1. Inhalare a aerului în plămâni, primul timp al respirației. 2. Fig. Stare de tensiune creatoare, forță creatoare. 3. Fig. Gând, idee spontană.

Prima definiție dată se referă la respirație.

Și acum poate stai și te gândești … ok, ce treabă are inhalarea aerului în plămâni cu starea de tensiune creatoare. Ce are inhalarea aerului în plămâni cu vorbitul în public? Ce are starea de tensiune creatoare cu vorbitul în public?

Stai liniștit că le luăm pe rând.

Dacă ai simțit vreodată frică de vorbit în public, dacă ai simțit vreodată emoție, stres, agitație atunci când trebuia să vorbești în fața oamenilor, cu siguranță mă vei înțelege.

Simțim că în interiorul nostru e un haos total, în mintea noastră e harababură. Inima bate tare, mâinile se mișcă fără ca noi să le controlăm, picioarele ne-au înțepenit, palmele ne transpiră. E un haos pe care simțim că nu-l putem controla în niciun fel. 

Ba mai mult.

Cu cât încerc mai tare să îmi spun “hai, hai liniștește-te, nu o fi capăt de lume” …parcă cu atât mai tare bate inima și cu atât mai scurtă e respirația, simt că mă sufoc.

Știi despre ce vorbesc?

Căutăm ceva care să ne salveze. 

Nu știu cum ești tu și nici nu știu prin ce treci. Dar pot să îți spun prin ce am trecut eu: stres, agitație, atacuri de panică, senzație de sufocare… să mai spun?

Am încercat metode peste metode să scap de asta! Cursuri, tehnici, mă axam mult pe a acumula lucruri din exterior, când, în realitate soluția era chiar în direcția opusă.

Atunci când vorbitul în public ne creează o stare de stres, agitație, nervozitate, primul lucru pe care vrem să îl facem este să ne oprim din a mai căuta lucruri în exterior și să calmăm zgomotul intern, haosul intern care ne scoate din zona de confort și care ne fură atenția de pe ceea ce contează. 

Ai observat că atunci când ești stresat nu mai poți să te gândești la nimic altceva decât la stres, la emoții la cât de tare se văd emoțiile astea?

Zgomotul intern nu ne lasă sa ne concentrăm, nu ne lasă să gândim așa cum o facem în mod normal, ci ne face să simțim un pericol de care vrem doar să fugim.

Inspirația ne aduce inspirație.
Inspirația, inhalarea aerului în plămâni, ne aduce inspirație, starea de tensiune creatoare.

 

Inspirația, inhalarea aerului în plămâni nu doar că este modul ideal și cel mai bun să ne calmăm, dar este și modul în care putem ajunge în cea mai potrivită stare pentru un discurs de succes.

Gândește-te puțin… cu cât este mai mare nivelul de stres, tensiune, agitație, cu atât mai copleșit te vei simți. Întreaga experiență va fi ca o povară grea de tot iar la final te vei simți extenuat și nesatisfăcut, fericit totuși că ai scăpat cu viață.

Pentru a deveni un vorbitor încrezător, eficient și intenționat avem nevoie să scăpăm de această dezordine interioară, de acest carusel emoțional.

 

Avem nevoie de “calmul dinaintea discursului”. Avem nevoie să ne liniștim mintea, să ne liniștim corpul. Din acest loc de liniște, calm pornește inspirația, starea de tensiune creatoare. Doar din această stare de calm putem să fim inspirați și să inspirăm.

Imaginează-ți o furtună, pe malul unui lac, unde este și o trestie. Ai imaginea în minte? Fulgeră, tună și vântul suflă puternic crengile salciei. Arată destul de dramatic nu? 

Lupta trestiei cu vântul este o imagine care ne arată perfect cum arată ce se întâmplă în interiorul nostru, haosul intern, atunci când ne confruntăm cu o stare de stres, agitație, nervozitate.

Totuși, chiar dacă vântul suflă puternic crengile, trunchiul salciei este de neclintit, este stabil, este neafectat de ceea ce se intâmplă în exterior. Respirația este cea care ne ajută să fim precum trunchiul copacului atunci când trebuie să vorbim în public.

Respirația statornică, de neclintit este sursa calmului si stabilității noastre.

Când totul este în afara controlului tău, așa cum simțim mulți dintre noi când vine vorba despre vorbitul în public, axează-te pe respirația ta.

Inspirația îți va aduce inspirație. 

 

Ia-ti puțin timp înainte de discurs, câteva secunde, minute și respiră profund. Concentrează-te doar pe respirație. mută toată atenția ta pe inspirație și pe expirație. Nu lăsa mintea să se gândească la altceva.

Ca să îți fie mai simplu să te concentrezi la asta, numără. Inspiră numărând până la 10, menține respirația până numeri la 5, apoi expiră numărând până la 10. Repetă asta de minim 5 ori și vei vedea că o stare de calm începe să se instaleze.

Atunci când îți controlezi respirația, ești pregătit să ai o prezentare de impact.

Cum se aplică la tine aceste lucruri? Cum simți tu frica de vorbit în public, emoțiile? Care sunt principalele provocări pe care le ai când vine vorba de vorbit în public? Lasă-mi un comentariu și eu voi răspunde mesajelor tale într-un nou articol.

Lasă inspirația să îți aducă inspirația!

 

Paula

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *