Bariere în comunicare

Când ne gândim la comunicare  pare ceva simplu, ceva ce facem în fiecare zi, ceva ce vine de la sine. 

Ei bine, dacă e să fiu sinceră cu tine, cred că exact la acest punct încep să apară problemele.

Cei mai mulți au impresia că dacă au deschis gura și au spus ceva, asta înseamnă comunicare. Cei mai mulți oameni au impresia că ei comunică, când în realitate ceea ce fac e doar să vorbească.

A vorbi nu înseamnă a comunica. 

Atunci când discutăm despre comunicare și, mai ales atunci când discutăm despre comunicare eficientă, e nevoie de mai mult.

Există lucruri pe care fiecare dintre noi putem să le facem pentru a fi mai eficienți în comunicare.

Și ghici ce?!

Există și lucruri pe care e nevoie să încetăm să le mai facem pentru a fi mai eficienți în comunicare.

Astăzi vreau să discutăm despre cele din a doua categorie, despre barierele care apar în comunicare, despre ceea ce putem evita pentru a ne asigura eficiența. Astăzi discutăm despre 3 dintre aceste bariere.

1. BARIERA PRESUPUNERILOR

 

Știi oamenii aceia care știu ei mai bine ce e în mintea și în sufletul oamenilor din fața lor? Oamenii aceia care știu ce ai tu nevoie înainte ca tu să le spui.

Știi oamenii care știu?!

Hai să fim sinceri cu noi.

Ți s-a întâmplat vreodată să presupui  că știi ce știe omul din fața ta, să presupui că știi ce simte, că știi ce își dorește?

Cred că nu sunt singura care se face vinovată de formularea unor persupuneri cu privire la anumiți oameni. Presupun că știu ce e în mintea lor.

Și mai e ceva…

Mai presupun și că ei ar trebui să știe ce e în mintea și în sufletul meu și ar trebui și să știe deja ceea ce ne dorim.

Știi despre ce vorbesc?!

“Mă așteptam să te prinzi singur”. “Mi se parea normal să înțelegi ceea ce am vrut să spun”. 

Cum adică?!

Tu nu citești minți?

Râdem, glumim dar, așa cum spune și Jerry Ballard: “Toată comunicarea cu rezultate greșite este urmarea diferitelor presupuneri.” 

Adevărul e ăsta: Ce e în mintea mea, nu e în mintea ta. Ceea ce e în mintea ta, nu e și în mintea mea.

Presupunerile nu înseamnă nimic altceva decât timp în plus de care va fi nevoie pentru clarificare. De ce să nu facem asta de la bun început?

Nu uita: ori de câte ori faci o presupunere în privința cuiva, pierzi șansa de a-l cunoaște cu adevărat pe acel om, de a vedea ce gândește și ce își dorește.

2. BARIERA AROGANȚEI.

Știi oamenii aceia pentru care părerea celorlalți, ideile celorlalti, sentimentele celorlalți par să nu conteze?

“Pe mine chiar nu mă interesează ce simt, ce cred și ce vor ceilalți. Nu e problema mea.”

E chiar enervant, nu-i așa?

Persoanele arogante sunt axate pe ele. Tot ce contează sunt ele, ceilalți nici măcar nu se ridică la nivelul lor și, deci ce sens are să le asculte ideile?

Sunt acei oameni pentru care o discuție, o conversație înseamnă exprimarea propriei păreri, propriului punct de vedere. Restul nu mai contează.

Ceea ce e important să realizăm e că universul nu se învârte nici în jurul nostru. Dacă uităm să recunoaștem importanța celorlalți, valoarea oamenilor din viața noastră, dacă uităm să recunoaștem puterea mai multor minți nu facem decât să îngreunăm procesul de comunicare.

Louis D. Brandeis spune așa: “Nouă din zece controverse serioase care apar în viață sunt urmarea unor neînțelegeri, fiindcă o persoană nu a observat faptele care pentru alții sunt importante sau nu reușesc să aprecieze punctele lor de vedere”.

Oamenii din viața noastră sunt importanți. Nimeni nu e cel mai important. Fiecare om vine cu lecții, vine cu idei, vine cu ceva din care putem învăța, ne putem lărgi perspectivele, putem să ne gândim și din alt punct de vedere.

 

3. BARIERA CONTROLULUI

Nu știu cum ești tu, dar știu cum pentru mine era important ca oamenii din jurul meu să nu știe ce simt, să nu știe ce vreau, ce gândesc.

Șimțeam că dacă împărtășesc aceste lucruri cu oamenii din jurul meu sunt vulnerabilă. În primul rând oamenii vor știi punctele mele sensibile și vor știi “unde să lovească”. Apoi vor știi ideile mele …și dacă le vor pune ei mai întâi în aplicare?

Doamne, când mă uit în spate nu pot decât să fiu recunoscătoare pentru felul în care mi-am schimbat mentalitatea, pentru toate conștientizările avute și pentru că nu mai gândesc așa cum obișnuiam să o fac.

Comunicarea nu este despre cine e mai deștept, despre cine e mai tare, despre ale cui idei sunt mai bune. Comunicarea este despre cum găsim împreună cele mai bune idei.

În general, viața noastră nu este despre a concura cu cei din jurul nostru, ci despre a ne bucura de ei, de prezența lor, de experiențele pe care le trăim împreună.

Iar, atâta timp cât tu nu ești deschis, nu-ți dai voie să fii vulnerabil în fața oamenilor (desigur, la momentele potrivite), dacă nu-ți dai voie să fii autentic, nimic din ceea ce am spus mai sus nu se poate împlini.

Fii uman, fii deschis, fii prezent.

 

Tu ai întâlnit barierele acestea în viața ta? Fie la tine, fie la oamenii din jurul tău?

Cum le-ai depăsit?

 

Paula

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *