Cea mai importantă conversație și impactul ei în viața noastră

Care crezi că e cea mai importantă conversație pe care ai avut-o până acum în viața ta?

Pentru unii poate este conversația cu șeful, cu un potențial partener de business sau poate cu un investitor.

Pentru unii poate că este conversația pe care au avut-o cu o persoană dragă, cu familia.

În funcție de diferitele momente ale vieții, aceste conversații par să difere.

Dar, oare…chiar merită ele titlul de “cea mai importantă conversați” din viața noastră? 

Oare nu există o altă conversație, cu un impact mult mai mare în viața noastră, conversație pe care de multe ori nici măcar nu o conștientizăm?

Pâna acum câțiva ani aveam o imagine de sine dezastruoasă. Îmi setam obiective mărețe și de fiecare dată când ‘greșeam‘, când nu îmi ieșea ceea ce îmi doream, îmi livram o replică acidă.

De fiecare dată când simțeam că anumite lucruri sunt grele pentru mine începeam să pun la îndoială capacitățile mele: “Nu ești bună de nimic”, “Ceilalți sunt mai buni și mai rapizi decât tine!”, “Nu ai nicio șansă!”. (astea sunt variantele ‘drăguțe’ a ceea ce îmi spuneam)

Mă certam mereu și credeam că asta e modalitatea prin care am să devin mai bună, credeam că ăsta este modul în care îmi voi atinge obiectivele.

Dacă analizăm situația asta din exterior pare de-a dreptul absurdă această gândire, ești de acord?

Totuși, oare câți dintre noi avem o astfel de conversație interioară? Oare câți dintre noi ne spunem lucruri pe care nu prea am îndrăzni să le spunem oamenilor dragi? Câti dintre noi suntem duri cu noi în această conversație interioară? 

Știi care e problema?

Că, cu cât ne spunem mai des un lucru, cu atât sunt mai mari șansele să îl credem.

Și știi care mai e o altă problemă?

Că unul dintre motivele pentru care oamenii nu reușesc să își atingă potențialul maxim este imaginea pe care o au despre sine.

Adică… prin ceea ce ne spunem construim la imaginea noastră de sine … la deteriorarea ei mai bine zis, iar imaginea asta de sine (care s-a construit de-a lungul anilor și din ceea ce noi ne-am tot repetat) ajunge să ne influențeze rezultatele.

Pe scurt și foarte direct: de multe ori ne-o facem cu mâna noastră. 

Atunci când nu te vezi suficient de bun, atunci când nu ai suficienta încredere în tine, care este pasul următor? Te oprești, spui că nu mai are niciun rost, nici măcar nu mai încerci.

Imaginea de sine determină nivelul la care suntem dispuși să țintim.

Nu este o chestiune de‘pot’sau’nu pot’ ci o chestiune de ‘mă văd capabil’ sau ‘nu mă văd capabil’.

„NIMENI CARE NU ESTE SINCER ATUNCI CÂND VINE VORBA DE SINE NU
POATE PRODUCE LUCRURI MĂREŢE”
– JAMES RUSSEL LOWELL

Avem nevoie să fim sinceri  cu noi. Asta însemnă inclusiv în ceea ce privește lucrurile bune. 

În momentul în care eu am înțeles impactul pe care imaginea mea de sine îl avea în viața mea, în momentul în care am înteles impactul pe care aceasta îl avea asupra rezultatelor mele, am luat decizia de a lucra la asta. De a lucra la imaginea mea de sine și a transforma-o într-o imagine care să corespundă cu realitatea.

Dacă e să fim sinceri cu noi, ne vedem mai rău decât suntem.

Vreau să îți spun că pe măsură ce imaginea mea de sine se îmbunătățea, rezultatele mele se îmbunătăteau. Pe măsură ce imaginea mea de sine se îmbunătățea, eu deveneam mai îndrăzneață și aveam curajul să țintesc mai sus. Și ghici ce? Chiar reușeam.

Modul în care tu te vezi determină nivelul la care tu reușești. 
Modul în care tu te vezi determină modul în care te văd ceilalți. 

Schimbarea imaginii de sine este un proces, nu se întâmplă peste noapte dar îți las aici câțiva pași pe care poți să îi faci și care să te ajute în acet proces.

  1. Fă o listă cu lucrurile tale bune – oricât de mici ar fi, oricât de nesimnificative ți-ar părea (De exemplu, fac un tiramisu foarte bun!
  2. Începe fiecare dimineață citind acea listă. Uită-te în oglindă si spune-ți acele cuvinte pe un ton convingător. Fă asta pentru 30 de zile.
  3. Revizuiește acea listă zilnic și adaugă mai multe lucruri bune, pe măsură ce conștiința ta de sine se dezvoltă.
  4. Întreabă-i pe cei din jurul tău, pe cei de încredere, de acasă sau de la job, care sunt lucrurile pe care tu le faci bine. Nu încerca să spui “Nu-i adevărat!” ci încearcă să înțelegi de ce îți spun oamenii treaba asta.
  5. Conștientizează dialogul pe care îl ai cu tine și de fiecare dată când îti spui un lucru negativ, oprește-te și spune două lucruri bune despre tine.
  6. O dată pe săptămână, la finalul acesteia, ia-ți putin timp tu cu tine și notează care sunt lucrurile pentru care ești mândru de tine!
  7. Acest punct e BONUS:)) : Nimic nu m-a ajutat să îmi cresc mai mult încrederea în mine decât vorbitul în public.

Pe curând,

 

Paula

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *