Fie că realizăm asta, fie că nu, fie că intenționăm asta, fie că nu, fiecare dintre noi suntem propriul nostru mesaj.
Ceea ce noi suntem transmite mai mult decât ceea ce noi spunem.
Ceea ce noi suntem determină dacă oamenii vor sau nu să stabilească o relație cu noi, profesională sau personală.
Ceea ce noi suntem determină impactul pe care îl avem.
Și da, mă refer la ceea ce noi suntem în realitate, nu la ceea ce pretindem a fi în anumite situații. Mai devreme sau mai târziu, adevăratul eu va ieși la iveală.
Astăzi vreau sa discutăm despre 5 lucruri pe care vrem să le avem în vedere pentru o bună relaționare.
1. Relaționează cu tine însuți
John Maxwell spune că: „Relația pe care o avem cu ceilalți este determinată în mare parte de relația pe care o avem cu noi înșine”
Interesant, nu-i așa?
De multe ori văd oameni în jurul meu care sunt preocupați de cum să construiască relații mai bune cu cei din jurul lor și îi întreb: „Dar relația cu tine? Cum merge? Când i-ai acordat ultima oară atenție?”
Adevărul este că mulți dintre noi nu ne dăm seama că încercăm să sărim etapa asta, vrem să trecem peste noi, vrem să trecem peste relația pe care o avem cu noi și să ne concentrăm pe ceilalți.
Dar hai să te întreb ceva… sunt aceleași întrebări care m-au pus și pe mine pe gânduri acum câțiva ani…
Cum să relaționez cu cei din jurul meu dacă eu nu am o părere clară despre mine ca persoană?
Cum să îi văd clar pe alții dacă nu mă văd clar pe mine, exact așa cum sunt?
Cum să mă conectez cu alții, dacă nu mă conectez cu mine?
Eu încercam să fiu bine cu alții înainte să fiu bine cu mine dar….dar, dacă nu acceptăm ceea ce suntem, dacă nu ne simțim confortabil cu noi ca oameni, dacă nu ne cunoaștem punctele tari și punctele slabe, atunci șansele noastre de a construi relații solide cu cei din jurul nostru sunt mici.
E nevoie să ne cunoaștem, e nevoie să ajungem să ne chiar placă de noi e nevoie să ajungem să ne simțim confortabil în propria piele pentru că doar atunci vom fi suficient de deschiși să îi cunoaștem cu adevărat pe ceilalți, doar atunci vom fi suficient de deschiși să ne placă de ei și să ne simțim confortabil în preajma lor.
Astfel, avem 3 pași de parcurs pentru a relaționa cu propria persoană:
-
Să ne cunoaștem pe noi
Cât de bine te cunoști tu pe tine?
Și nu, nu cât de bine crezi tu că te cunoști….ci cât de bine te cunoști cu adevărat? Când ai avut ultima discuție serioasă, sinceră și realistă cu tine?
Fiecare dintre noi putem să ajungem să ne cunoaștem mai bine printr-un proces de evaluare. Putem să ne folosim de toate metodele pe care le avem la dispoziție pentru a ne descoperi punctele forte, punctele slabe, ceea ce putem să îmbunătățim. (pe mine de exemplu m-a ajutat fantastic de mult EVALUAREA DISC – 31 de pagini despre mine din care am descoperit punctele mele forte și, totodată zonele pe care pot să le îmbunătățesc. Mai multe detalii aici:https://cdpconsulting.ro/testul-disc/)
-
Să ajungem să ne placă de noi
Singurul om cu care îți vei petrece tot restul vieții ești tu.
Zi si noapte, clipă de clipă, până-n ultima clipă.
Și dacă tot e așa am putea măcar să ne placă de noi. Am putea să vorbim frumos cu noi, am putea să ne încurajăm, să ne susținem, să avem un dialog pozitiv cu noi.
-
Să ajungem să fim confortabili cu noi
Fiecare dintre noi suntem acum într-un punct al vieții, dar nu înseamnă că trebuie să rămânem acolo. Situația nu trebuie să fie perfectă, noi nu trebuie să fim perfecți pentru a fi confortabili. Când vei deveni confortabil cu tine vei putea să devii mai mult.
2. Fii responsabil
Viața nu este ceva ce ni se întâmplă, este ceva ce noi lăsăm să ni se întâmple.
John Maxwell spune așa „Când îți iei un angajament creezi speranță. Când respecți un angajament, creezi încredere.”
Pentru construirea unor relații puternice e nevoie ca noi să fim responsabili pentru toate angajamentele pe care ni le luăm și să înțelegem că orice angajament luat creează speranță iar nerespectarea acestora duce la lipsă de încredere a oamenilor în noi și în ceea ce spunem.
3. Comunică ceea ce trăiești
Jim Rohn spune așa: „Nu poți vorbi despre lucrurile pe care nu le cunoști. Nu poți împărtăși nimic din ceea nu simți. Nu poți oferi ceea ce nu ai. Ca să oferi și să împărtășești, dar și pentru a face asta în mod eficient, în primul rând trebuie să ai acel lucru.”
Atunci când te gândești că vrei să le transmiți oamenilor un mesaj, întreabă-te: „Eu trăiesc asta chiar acum în viața mea?”
Ceea ce spun trebuie să se vadă în viața mea, pentru că doar aplicarea propriului mesaj dă dovadă de integritate.
Nu înseamnă că trebuie să fim perfecți, ci înseamnă că nu trebuie să le cerem altora ceea ce noi nu suntem dispuși să facem.
Dacă nu suntem dispuși să facem un anumit lucru, probabil nu ar trebui să îl comunicăm.
4. Fii vulnerabil
Unul dintre citatele care îmi plac mult sună cam așa: „Cu toții știm că perfecțiunea e o mască…Oamenii cu care avem cele mai profunde legături sunt cei care își recunosc punctele slabe.” Parker Palmer
Cui îi plac persoanele perfecte?
Nimănui nu îi plac!
Și atunci oare de ce pierdem atât de mult timp încercând să părem așa, încercând să părem că le știm pe toate?!
Când ești sincer, acest lucru te face vulnerabil și mulți dintre noi nu ne simțim confortabil în acest fel. Mulți dintre noi avem impresia că dacă suntem așa cum suntem noi în general … nu suntem „suficient”. Ne facem griji că dacă suntem vulnerabili, s-ar putea să nu fim pe placul oamenilor.
Dar nu e așa.
Nouă, oamenilor în general, nu ne place perfecțiunea și cei mai mulți dintre noi apreciem vulnerabilitatea.
Așa cum îmi place mie să spun….adevărata putere stă în vulnerabilitate.
Dă-ți voie să fii autentic și vulnerabil astfel încât oamenii să se conecteze cu tine și vei vedea cum acest lucru va aduce rezultate în relațiile tale.
5. Aplică regula de aur
Dacă oamenii te-ar trata așa cum îi tratezi tu, cum ai reacționa? Cum te-ai simți? Ce ai face?
Și nu mă refer la anumite situații specifice și nici la anumiți oameni….ci mă refer tot timpul și cu toată lumea.
Tratează-i pe oameni exact așa cum ai vrea și tu să fii tratat. Fiecare om ne poate învăța ceva, fiecare om are o poveste, fiecare om poate aduce ceva bun în viața noastră. Doar să îi dăm voie.
Poate aceste 5 lucruri îți par simple, logice, ușoare…. poate le știai deja…dar întrebarea nu este asta … ci dacă le aplici în viața ta.
Mulți dintre noi știm multe și totuși nu le aplicăm în viața noastră chiar dacă acele lucruri ar putea să ne aducă beneficii majore.
Provocarea mea pentru tine este să le încerci în următoarea săptămână și să analizezi ce e diferit. Dacă rezultatele te bucură, continuă să le aplici în viața ta.
Paula