Clasica listă de obiective sau altceva?

Nu știu cum ești tu dar mie poți să îmi spui liniștit „Paula- fata cu listele”.

Am o listă pentru tot ce fac.

O listă de obiective pentru noul an, o listă cu obiective pe următoarele 6 luni, o lista cu obiectivele pe următoarele 3 luni, o listă cu obiectivele pe următoarea lună, o listă cu obiectivele săptămânale, o listă cu obiectivele zilnice….

Cred că ai înțeles ideea.

Eu sunt Paula- fata cu listele.

Și dacă e să fiu sinceră cu tine, mă ajută. Mă ajută mult să am un TO DO LIST. Mă ajută să am o direcție, să pot să îmi controlez acțiunile, să pot să fiu intenționată, să pot să îmi analizez acțiunile și rezultatele.

Dar nu a fost mereu așa, nu am fost mereu adepta listelor mai ales pentru că nu aveam răbdare să le fac și aveam impresia că e suficient să le am în mintea mea.

Dar hai să te întreb ceva … ți s-a întâmplat vreodată să-ți dispară o idee pe care o aveai în minte?

Mie mi s-a întâmpla. Nu o dată. Nu de două ori… ci de foarte, foarte multe ori.

Și mai era ceva … nu mai puteam să „verific”, să văd ce am făcut de pe listele mele, nu aveam o imagine clară a ceea ce s-a împlinit și a ce urmează să fie împlinit.

TO DO LIST-ul m-a ajutat enorm de mult pe tot ce înseamnă partea de stabilire a obiectivelor și atingerea acestora.

Știu că acum e perioada aceea din an în care unii dintre noi poate facem primele TO DO LIST-uri din acest an. (cel puțin la mine așa a început totul, în luna decembrie, înainte de noul an…cu o listă a ceea ce îmi doresc să am în plus in viața mea)

E perioada aceea când ne gândim la ce am vrea să împlinim, la lucrurile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele, la ce vrem să devenim la finalul anului, poate la cum am vrea să arate viața noastră la finalul noului an, din toate punctele de vedere.

Și chiar sunt curioasă… tu ți-ai făcut deja lista?

Eu recunosc că am păstrat această activitate pentru ziua de mâine pentru că îmi place această energie a finalului și totuși a începutului.

Așa cum v-am spus, nu a fost mereu așa, dar acum sunt un fan declarat al TO DO LIST-urilor….pentru că am simțit beneficiile în viața mea.

Și totuși.

Totuși.

Totuși, la un moment dat, în timp ce lucram de zor la listele mele am simțit că ceva parcă lipsea.

O fi un obiectiv? O fi o abilitate nouă? O fi o experiență nouă?

Hmmmm.

Când a fost ultima dată când ai stat puțin, tu cu tine, și te-ai gândit nu doar la ceea ce ai nevoie în plus în viața ta ….dar te-ai întrebat și „oare ce nu mai am nevoie?”, „Oare la ce am nevoie să renunț să ajung acolo unde îmi doresc?”, „Oare ce mă încurcă chiar acum să fac pași spre ceea ce îmi doresc?”

Eu mi-am dat seama că mă gândeam la ceea ce îmi doream în plus, îmi făceam un TO DO LIST pentru asta și mă apucam de treaba…dar parcă nu mergea așa cum îmi doream eu.

Parcă ceva mă ținea pe loc, parcă ceva nu mă lăsa să înaintez atât de mult precum îmi doream, simțeam că duc în spate o grămadă mare de lucruri care mă obosesc.

Știi despre ce vorbesc?

Ce gânduri am și mă încurcă din a face pași spre ceea ce îmi doresc?
Ce obiceiuri am care nu mă duc în direcția în care vreau să merg?
Ce acțiuni nu mă duc mai aproape de obiectivele mele?
Ce oameni mă țin pe loc?

Când a fost ultima dată când ai stat puțin, tu cu tine, și te-ai gândit nu doar la ceea ce ai nevoie în plus în viața ta ….dar te-ai întrebat și „oare ce nu mai am nevoie?”, Oare la ce am nevoie să renunț să ajung acolo unde îmi doresc?”, „Oare ce mă încurcă chiar acum să fac pași spre ceea ce îmi doresc?”

Când a fost ultima dată când ți-ai făcut un NOT-TO LIST – o listă a lucrurilor pe care să nu le mai faci?

Și poate, la prima vedere, vei spune…”da eu nu am la ce să renunț”.

Așa mi-am spus și eu… și mi-am luat 5 minute, eu cu mine, m-am gândit la gândurile pe care le aveam și mă încurcau: „nu ești suficient de bun”, „tu nu ai noroc”, „cine te crezi tu să îți dorești așa ceva?!”, „ești prea tânără”…și multe altele de acest gen.

Cu astfel de gânduri…cum crezi că sunt acțiunile noastre?

Crezi că putem avea super acțiuni cu gânduri groaznice?

Mi le-am notat toate pe o listă.

M-am gândit mai departe la obiceiurile mele și care nu mă duceau în direcția dorită: „hai că stau doar 30 de minute pe Facebook- SĂ MĂ ODIHNESC, că am avut o zi grea”…și uite că treceau 2 ore; sau poate „nu merg azi la sport că nu prea am chef”;  sau poate „azi sunt obosită, merit să zac”; sau poate „de luni mă apuc!”

Știi cum zic?

Ce obiceiuri ai acum care nu te duc spre obiectivele tale? Ce obiceiuri ai acum care te încurcă?

Le-am trecut și astea pe o listă.

M-am gândit la acțiunile mele și dacă am acțiuni care nu mă duc mai aproape de obiectivele mele.

Hai fii sincer cu mine și spune-mi că nu doar eu făceam asta (ok, bine, poate o mai fac uneori).

Știi momentul acela când știi că ai ceva de făcut, care trebuie făcut și e important și chiar te-ar putea ajuta… dar îți găsești ceva de făcut doar pentru că nu ai chef de acel lucru?!

Spune-mi că nu sunt singura care pățește asta.

Este un citat foarte fain care spune cam așa: „Dacă faci ceea ce trebuie să faci atunci când trebuie să faci, atunci, la un moment dat, poți face lucrurile pe care ți le dorești, atunci când dorești.”

Care din acțiunile tale nu te duc mai aproape de obiectivele tale?

Le-am trecut și astea pe o listă.

M-am gândit la oamenii din jurul meu.

Știi, eu asta am văzut la mine… există oameni care te ridică și există oameni care te coboară.

Adevărul e că nu ne coboară oamenii, ci noi o facem prin simpla alegere de a ne petrece timpul cu oameni care nu ne cresc, care nu ne provoacă, care nu ne susțin.

Aș putea să îți scriu multe despre „cercul intern”, despre oamenii pe care îi vrem în jurul nostru, dar asta poate într-un nou articol…Azi îți spun doar atât: oamenii ne coboară sau ne ridică…și noi alegem oamenii din jurul nostru.

Cred că acesta a fost unul dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit să le fac pentru obiectivele mele…să aleg, să renunț.

Ce oameni simți nu doar că nu te ridică, dar chiar te coboară?

Am notat și asta pe listă.

 

Gânduri, obiceiuri, acțiuni, oameni….ce trebuie trecut pe NOT-TO LIST-ul tău?

Odată ce am început să îmi încropesc și o astfel de listă pe lângă clasicul TO DO LIST m-am simțit eliberată. Am putut să fiu sinceră cu mine și să observ ce nu mă duce mai aproape de ceea ce îmi doresc, am putut să obțin timp acolo unde eu spuneam mereu „nu am timp”, am putut să obțin încredere acolo unde eu spuneam „cine te crezi”.

Este ceea ce am experimentat eu, este ceea ce m-a ajutat pe mine, este ceea ce voi face mâine, pentru un 2020 de excepție. Tu ce obiceiuri ai atunci când vine vorba despre setarea obiectivelor?

1 thought on “Clasica listă de obiective sau altceva?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *