Chiar așa, nu te provoc să-ți manifești curiozitatea de a vedea că poți cât nici nu ți-ai imaginat vreodată!
Da, da, nu te provoc pe tine individ, angajat, proprietar, manager, lider, echipă, organizație, etc.
Nu vreau să te provoc, da, tot pe tine cel de sus să te cunoști așa cum nu ai facut-o până acum!
Pentru că asta face un antrenor și un consultant comportamental certificat conform metodei DISC.
Dar cum ar fi dacă tu, cel de sus, ai fi curios să faci asta?
Adică să crezi în procesul de coaching, să crezi că fiind parte din acesta, tu poți să atingi un nivel de moment la care nu te-ai gândit până atunci.
Cum ar fi dacă ai fi specific cu acest nivel pe care tocmai l-ai conștientizat și te-ai duce la coach-ul tău și i-ai spune:
“Știi ce? Uite, vreau să mă ajuți să împlinesc asta! Vreau să mă ajuți să mă descopăr! Vreau să mă ajuți să ies din acest con de umbră!
Vreau să deprind obiceiuri sănătoase, care internalizate apoi, să mă țină într-o zonă de creștere continuaă.” …și multe alte lucruri pe care le vrei în plus, diferit, la tine!
Crede-mă pe cuvânt! Sigur un coach te poate ajuta!
Dar caută-l pe cel care-și face datoria cu pasiune, cu profesionalism, care e acolo să-ți servească un mediu de desfășurare sigur și deschis, astfel încât tu să-ti găsești cele mai eficiente răspunsuri.
Și alege-l pe cel cu care identifici o chimie pentru a rezona și a fi în masură să construiți împreună.
Acum nu pot să nu aduc în atenția ta un citat care cred că spune multe și anume:
„Întâlnirea dintre doi oameni este precum contactul dintre două substanțe chimice: dacă există o reacție, amândoi suferă o transformare- C.G. Jung”
Așa se întamplă și în coaching, noi coach-ii construim pe agenda clienților, ei sunt în centrul atenției, este vorba despre transformarea lor, care ne impactează și pe noi și ne ține în postura de a deveni continuu!
Transformările sunt de ambele părți!
Unul dintre cele mai importante obiective ale unui coach/Antrenor este de a crea spațiu pentru orice moment de învățare în cadrul sesiunilor de coaching și nu numai. De cele mai multe ori procesul rămâne în derulare și după încheierea sesiunii de coaching.
Între stimul ( întrebarea coach-ului) și răspuns ( al clientului) există cateva secunde de spațiu: acolo intervine creșterea, ridicarea la un nivel superior de conștientizare.
Cu ajutorul coach-ului vei face experiența de învățare un succes. Coach-ul te ajută în 4 direcții diferite și anume:
- Atenție – te ajută să te concentrezi pe ce este de interes pentru tine;
- Generare– generarea de idei – care reprezintă exact actul creației pentru tine;
- Emoție– cel mai des împlinim lucrurile cu însemnătate emoțională pentru noi;
- Timp de gândire – care este pentru tine, de a identifica ce te crește, ce te face diferit, materializat în spațiul dintre întrebarea antrenorului și răspunsul tău;
Se spune că trăim în lumea pe care întrebările noastre o creeazaă!
De câte ori ne punem întrebări?
De câte ori stăm de vorbă cu noi serios și ne întrebăm: “Ce înseamnă următorul pas în creșterea mea?”
Și dacă nu o facem noi, cum ar fi să apelăm la coach-ul nostru investind încrederea noastră în el.
Mă gândesc așa: cum ar fi dacă investești în coach-ul tău încrederea că te poate duce la următorul tău nivel, pe care nu l-ai bănuit vreodată?
Și fi sigur că iese dacă îți alegi coach-ul potrivit!
Și dacă iese asta înseamnă că ai recuperat nu numai investitția, ci ai câștigat mult mai mult, înseamnă că a fost o investiție bună nu-i așa?
Da sunt coach și consultant comportamental, chiar viitor psiholog.
După o cariera frumoasă în afaceri de mai bine de 25 de ani în care m-am crescut și împlinit frumos, am ales să rămân în educație pentru că e minunat să vezi cum tu, ca și coach/antrenor, îți aduci aportul la dezvoltarea celorlalți.
Și pentru mine nu au fost puțini pentru că direct, în sesiuni de unu la unu sau de echipă am atins deja peste 1000 de persoane și drumul meu continuă.
În calitate de antrenor pun întrebări și sper să mă crezi când îți spun că a pune întrebări e un act de curaj mai mare decât a da un sfat sau a pune la dispoziție o soluție.
Și totuși, a pune întrebări „direct la țintă” e unul dintre instrumentele noastre care fac diferența între un coach bun și unul mai puțin bun.
Coaching-ul este despre performanță…despre performanța celui care intră în acest proces de coaching.
Și pentru că nu vreau să te provoc, vin către tine cu un cadou.
Lasă un comentariu la acest articol în care să îmi spui care este provocarea ta cea mai mare pentru anul care urmează. În data de 24 decembrie voi alege cele mai inspirate 3 comentarii iar premiul este o sesiune individuală de coaching pentru fiecare dintre cei 3 câștigători.
Nu vreau să te provoc dar cred că fiecare dintre noi am putea să ne provocăm singuri puțin mai mult.