fbpx

Încrederea în propria persoană și vorbitul in public

„Eu nu am nevoie să vorbesc în public” este unul dintre lucrurile pe care le aud destul de des și, de fiecare dată când aud asta, pe fața mea apare un zâmbet.

 

”Și eu am crezut la fel”.

Dar toate acestea înainte să înțeleg nevoia de a vorbi în public și înainte să înțeleg toate modurile prin care vorbitul în public mă poate ajuta.

Despre parte din aceste lucruri am discutat și luni cu participanții la evenimentul organizat de Elite Business Women Cluj.

Și dacă te întrebi ce este Elite Business Women, ei bine este una dintre cele mai mari companii de educație antreprenorială pentru femei din România care pune bazele unei culturi antreprenoriale la nivel internațional.

Am avut alături oameni faini, deschiși și dornici să își ducă propriul business la un alt nivel și, împreună am discutat despre 3 dintre modurile prin care vorbitul în public ne poate ajuta să ne creștem orice tip de afacere.

Pentru că m-aș fi bucurat să vă avem si pe voi alături de noi, m-am gândit să împărtășesc și aici unul dintre aceste moduri.

 

De când mă știu am fost o persoană timidă, tăcută și care, cumva, evita orice moment în care trebuia să iasă în față și să le vorbească oamenilor.

 

Participam la cursuri de vorbit în public și când apărea momentul în care trebuia să mă ridic și să țin un discurs, venea aceeași replică clasică „am să fac asta când am să mă simt suficient de pregătită”.

Știi și tu replica asta?

Poate nu neapărat folosită în contextul vorbitului în public, ci în general în viața noastră.

„Am să fac asta când am să am mai multă încredere în mine!”

Sună logic, nu-i așa?

Păi nu prea.

Hai să te întreb ceva:

Când vreodată în viața asta ai stat… nu ai acționat și brusc încrederea în tine a crescut?!

Nu prea se întâmplă asta!

Dar, hai să te mai întreb ceva:

Când vreodată în viața asta ți-ai spus „mai aștept, mă mai pregătesc, aștept să am mai multă încredere în mine” și apoi ai ajuns să nu mai faci niciodată acel lucru?

 

Inacțiunea hrănește frică.

Faptul că „mai aștept să mă mai pregătesc” nu ne crește încrederea in noi.

Inacțiunea nu mă face să mă simt mai pregătit.

 

Asta se aplică în viață și se aplică și în vorbitul în public.

 

Eu am petrecut o bună perioadă de timp în zona lui „am să ies să vorbesc în public când am să mă simt mai pregătită” și ghici ce?

Nu mă simțeam confortabil. Nu creștea încrederea în mine, ba mai mult fiecare astfel de zi „de pregătire” mă făcea să am tot mai puțină încredere în mine.

Într-o zi mi-am dat seama că tot ceea ce făceam era să îmi găsesc scuze rezonabile (nu că nu fac…dar încă mă mai pregătesc) pentru a evita să fac ceea ce trebuia să fac, ceea ce putea să mă ajute, ceea ce putea să își aducă o contribuție frumoasă la tot ceea ce eu îmi doream să realizez.

De fiecare dată când discut cu oamenii cu care lucrez, le spun povestea mea și le spun că cei mai mulți oameni ajung să vorbească în public în 2 feluri… de voie sau de nevoie.

Eu, din păcate, am așteptat nevoia în viața mea.

Întrebarea nu mai era dacă trebuie să vorbesc în public, ci cât de pregătită sunt să fac asta.

Când ai un business, când ești antreprenor șansele cele mai mari sunt să fie nevoie să ieși și să vorbești în fața oamenilor plin de încredere.

La mine a apărut nevoia însă ghici ce…încă îmi spuneam că nu sunt pregătită… și chiar nu eram pentru că eu nu înțelesesem până în acel moment că pregătirea adecvată include practică adevărată.

Am început să vorbesc în public, cu toată groaza de pe fața pământului, cu emoții fantastice și cu un nod în gât…si ghici ce?!,

Fiecare discurs, fiecare prezentare, fiecare moment în care mă aflam în fața oamenilor și le vorbeam m-a ajutat să am din ce în ce mai multă încredere în mine.

Mă simțeam eu mai bine cu mine, mă simțeam mai încrezătoare în propriile forțe, îndrăzneam să fac mai mult în viață, în business, nu doar în ceea ce privește vorbitul în public.

Nimic nu m-a ajutat atât de mult să îmi cresc încrederea în propria persoană precum m-a ajutat vorbitul în public.

Mi-am dat seama că așteptam să am încredere în mine pentru a face primul pas, când în realitate primul pas făcut îmi aducea încrederea de care avem nevoie.

Inacțiunea hrănește frica și doar acțiunea îți poate aduce încredere.

Vorbitul în public te poate ajuta să ai mai multă încredere în tine. Am văzut asta la mine, am văzut asta la oamenii cu care lucrez, am văzut asta la copiii din programele noastre.

Și încrederea asta în noi, odată câștigată, ne ajută în toate ariile din viața noastră, nu doar atunci când vorbim în public.

Ce m-a ajutat pe mine să fac asta a fost să îmi găsesc un mediu sigur, prietenos și profesionist în care să pot să învăț și să pun în aplicare tot ceea ce învăț, fără nicio grijă că trebuie să fiu „perfectă”.

Un astfel de mediu este și Clubul de Comunicare și vorbit în public. Mai multe detalii găsești aici: https://cdpconsulting.ro/clubul-de-comunicare-si-vorbit-in-public/

 

Acesta este unul dintre cele 2 moduri prin care vorbitul în public ne ajută să ne creștem orice tip de afacere. Dacă vrei să discutăm și despre celelalte două, lasă-mi un mesaj și pregătesc un articol și despre ele.

Și pentru că știu că probabil nu este suficient să citești acest articol ca să și treci la acțiune îți lansez aceeași provocare pe care am lansat-o și participanților de la eveniment:

  • provocarea de a face un prim pas, de a-ți filma, simplu, cu telefonul mobil un discurs, o prezentare scurtă, de maxim 60 de secunde, o prezentare a afacerii tale sau a unei pasiuni pe care o ai.

Poți să îmi trimiți video-ul pe adresa mea personală de mail paula@cdpconsulting.ro și eu promit să revin cu un feedback.

Cred în puterea grupului și în puterea intenției și de aceea mă bucur mult că există astfel de companii, precum Elite Business Women, care susțin antreprenorii si care organizează pentru ei astfel de evenimente din care pleci cu o mulțime de lucruri învățate.

După momentul de învățare, toți participanții s-au implicat în provocarea pe care unul dintre participanți o are la acest moment și au venit cu sprijin, cu idei, cu sugestii. A fost fantastic să vezi cum diferitele perspective pe care fiecare dintre noi le avem ne pot ajuta să vedem lucrurile și cu alți ochi.

Mai multe detalii despre Elite Business Women găsiți aici: https://ebw.business/

Dacă acest articol ți-a fost de folos și crezi că i-ar putea ajuta și pe alții, nu ezita să îi dai SHARE.

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *