Menu
cdp-consulting-articol-eu-sunt-mic-tu-ajuta-ma-sa-ma-fac-mare

SINDROMUL, „STIU”

Stii care este una dintre marile probleme de comunicare (si nu numai) cu care ne confruntam? Ca STIM!

Ce stim? Pai, cum ce stim?! Stim tot!

Stim ce e in mintea si in sufletul celuilalt fara ca macar sa ne dam silinta sa ascultam ce vrea el sa ne transmita. „STIU ce vrei sa spui!”

Stim ce urmeaza sa se intample! Stim ce o sa ne spuna ceilalti! „Stiu eu ce e mai bine pentru tine! „

Hm… chiar STIM?

Si mie imi placea sa fiu „experta”, sa STIU …dar, la un moment dat, mi-am dat seama ca ceva imi blocheaza cresterea, ceva imi blocheaza dezvoltarea…ceva ma trage inapoi si ma opreste din drumul meu spre atingerea obiectivelor…

„Ok, Paula! Ceva nu-i bine! Intr-un mod surprinzator…de data asta NU STII ce….dar trebuie sa descoperi!”

Acela a fost unul dintre momentele in care am realizat necesitatea unei „diagnosticari”. Care e bolovanul de care ma impiedic? Ce ma opreste?

Dupa o analiza atenta a venit si concluzia trista:  „STIU! Sufăr de sindromul „STIU”!”

Da , pentru mine e o adevarata boala care vine sa te dea peste cap…dar din fericire i-am gasit si leacul! Inca sunt „sub tratament”.

Am realizat ca de fiecare data cand cineva incerca sa imi explice un lucru, fie ca e vorba despre job, depre scoala, despre viata personala…eu STIAM inaintea lui…sau cel putin asa credeam eu.

De ce vreau sa ma vindec de Sindromul „STIU”?!

Pai hai sa le iau pe rand:

  1. Am descoperit ca presupunerile sunt periculoase, atat cele facute in viata profesionala, cat si cele care se refera la relatiile sau situatiile din viata personala.

    Ti s-a intamplat macar o data in viata sa tragi o concluzie, fie ea despre o persoana sau despre o anumita situatie, si defapt aceasta concluzie sa nu fie o reflectare a adevarului?

    Sunt perfect de acord cu spusele lui Jerry Ballard: „Orice lipsă de comunicare este rezultatul unor presupuneri diferite”.

    Fiecare dintre noi vedem lucrurile prin propriul cadru de referinta. Stephen Lucas spune ca acest cadru reprezinta ansamblul cunostintelor, experientei, obiectivelor, valorilor si atitudinilor unor persoane. Cadrul de referinta al fiecaruia dintre noi este unic, de aceea, ascultarea perspectivei celuilalt poate avea un impact major.

  1. Am inceput sa las impresia ca sunt aroganta „Bine ca le stii tu pe toate!”. Impresia pe care o lasam in jurul meu era ca nu ma intereseaza ce stiu ceilalti , fapt care a dus si la degradarea relatiilor cu unele persoane din jurul meu. Nu imi doresc asa ceva. Imi pasa de oamenii din jurul meu si de ceea ce ei stiu si simt. Imi doresc sa fiu un sprijin pentru ei, nu omul de care isi doresc sa se ascunda!
  1. Simteam ca nu cresc in ritmul in care imi doream… ia te uita..oare de ce?! Pentru ca nu ascultam! Nu profitam de ocazia asta faina pe care fiecare dintre noi o avem! Sa ii ascultam pe cei din jurul nostru, sa vedem si o alta perspectiva, sa extragem de acolo invataturile de care avem nevoie!

Cand cei din jurul tau discuta cu tine…auzi sau asculti?

Te prefaci ca esti atent si lasi lucrurile sa treaca pe langa tine sau incerci sa intelegi perspectiva celuilalt?

Ti s-a intamplat macar o data in viata sa discuti cu cineva si in timp ce el iti spunea perspectiva sa…tu deja sa iti pregatesti un raspuns in minte?

STIU…e o boala grea..dar dupa cum ti-am spus si mai devreme, are leac. Momentan eu sunt sub tratament. Am vazut consecintele grave pe care „STIU” le poate produce in viata mea si imi doresc sa nu ma mai intalnesc cu ele de acum incolo.

Primul pas? Sa imi scot cuvantul din vocabular! Al doilea? Sa lucrez permanent la dezvoltarea abilitatilor mele de ascultare (nu, nu la auz!).

Tu ai suferit de STIU?

Daca te-ai vindecat…cum ai facut asta si care sunt beneficiile pe care le-ai observat?

Daca inca nu te-ai vindecat… iti doresti sa faci asta? Accepti provocarea „la vindecare” pe care ti-o lansez?

Abia astept sa imi spui ! pentru ca …ghici ce! NU STIU!

Paula Culda


Share this Post!
About the Author : cdpconsultingttpadm
0 Comment