Menu
Personal-development-plan-template

Cele 7 faze ale dezvoltării personale

Dezvoltarea personală… pun pariu că, cel puţin în ultima vreme, ai auzit din ce în ce mai des acest termen. La un simplu search pe Google găseşti o mulţime de definiţii, cursuri, blog-uri, articole, cărţi, etc.

Dacă ceea ce tu cauţi în acest articol sunt alte definiţii şi tehnici …îmi pare rău să te dezamăgesc. Mie îmi plac poveştile cu tâlc şi îmi place să scriu pe baza a ceea ce am experimentat.

Aşadar, eu văd dezvoltarea persoală ca fiind o călătorie de-o viaţa, la fel ca şi învăţarea! Dar până să ajung să spun asta am trecut prin nişte faze, 7 mai exact, prin care poate ai trecut şi tu, sau poate vei trece.

De ce sunt 7 ? Pentru că după îndelungi calcule…aşa mi-a ieşit, dar asta nu înseamna că şi tu vei trece prin toate sau că nu vei întâlni şi alte faze( chiar sunt curioasă să îmi spui în câte dintre ele te regăteşti tu sau persoanele din jurul tău). Hai să trecem la treabă .

1. Faza „Cine ? Eu ? N-am nevoie, mulţumesc. „

Cei mai mulţi dintre  noi trecem prin această fază chiar la momentul la care cineva ‘ne face cunoştinţă’ cu dezvoltarea personală. Din păcate, la mine a durat destul de mult.

Sunt capricorn şi poate cel mai greu lucru pentru mine era să admit că altcineva are dreptate. Mi se părea că le ştiu pe toate şi că ” la ce doamne iartă-mă o să mă ajute chestiile astea?!”. De cele mai multe ori respingeam orice astfel de sugestie pentru că venea din partea unei alte persoane şi chiar consideram că efectiv nu am nevoie de aşa ceva . Într-un fel mă simţeam chiar jignită.

Ce e şi mai amuzant şi, în acelaşi timp, ironic, e faptul că habar nu aveam ce înseamna „dezvoltarea personală”, dar respingeam cu încăpăţânare aceasta idee.

2. Faza „Hai totuşi să încerc…”

Cred că în fiecare articol aţi auzit despre mama şi cel mai probabil o să mai auziţi…dar de acum înainte am să îi spun Lili.

Aşadar, faza 1 la mine a durat ceva vreme şi Lili părea să renunţe şi să nu mă mai cicălească cu dezvoltarea mea, părea că eram învingătoare, părea că scăpasem… sau cel puţin aşa credeam eu!

Aveam vreo 20 de ani şi încă nu ştiam că Liliana a mea e cam şmecheră … mai uita, draga de ea, câte o carte deschisă pe birou…mai uita deschis pe laptop câte un speech şi chestiuni de acest gen.

Cum era vară, iar eu stăteam acasa în timpul zilei…ce să vezi…din pură plictiseală, am început să iau cărţile să le răsfoiesc.

Evident, Lili nu trebuia să se prinda, aşa că ascundeam absolut orice urme. Cum să recunosc eu, Paula care le ţtie pe toate, că ea avea dreptate?! Că poate treaba asta cu dezvoltarea personală chiar o să mă ajute?!

3. Faza ” Ia te uită… dă rezultate!”

Şoc şi groază… chiar funcţiona, chiar apăreau rezultate…nu foarte mari, dar totuşi, mai bine decât nimic, nu?! Schimbările începeau să se vadă şi la facultate, în rezultatele pe care le aveam aici, şi în relaţiile cu persoanele din jurul meu.

4. Faza ” Ok, am făcut-o şi pe asta …să trecem mai departe”

Dacă eşti capricorn sigur o să mă înţelegi…Îmi doream să termin cât mai repede dezvoltarea asta a mea şi să trec la următorul lucru.

Rezultatele au venit, practic, am obţinut ce vroiam, deci puteam să mă opresc din citit cărţi de dezvoltare personală şi urmărit lecţii online….doar aveam chestii mai importante de făcut..nu?

5. Faza „Păi cum adică? Atât a fost ? ” 

Lili, vezi ? AM AVUT DREPTATE!!! Pe vremea aia era fraza mea preferată… dar de data asta nu realizam că practic mă dezavantaja total.

Nu a funcţionat! M-am dezvoltat, au apărut nişte rezultate…dar după cum am spus …nu erau nu ştiu cât de mari…şi GATA, atât a fost. Nu înţelegeam…se presupunea că aceste rezultate o să tot vină şi o să fie din ce în ce mai mari… dar la mine nu era aşa.

Pentru că nu vroiam să recunosc că am încercat şi nu mi-a ieşit (orgoliul, bată-l vina!) …nu am mers să întreb de ce se întâmplă asta ..ce am făcut greşit. Cred că poţi să îţi aminteşti măcar o situaţie în care aveai ceva pe suflet care te apăsa şi era mereu în gândurile tale, nu-i aşa? Cam aşa era şi la mine…nu înţelegeam de ce la alţii funcţionează şi la mine nu…adică, sunt eu ‘defectă ‘?!

După o pregătire sufletească intensă… după zile în care am stat să mă gândesc la asta …mi-am luat inima în dinţi şi am mers la Lili.

Eu: Auzi, pot să vorbesc ceva cu tine… dar dupî ce închidem subiectul să ne prefacem că nu am avut discuţia asta niciodată?!

Lili(s-a cam albit la faţă ce-i drept): Sigur, ce s-a întâmplat? E totul ok?

Eu: Ştii… am încercat ! Dar ceva nu merge ! Şi nu e vina mea, pe cuvânt !!! … Am încercat să citesc cărţile tale, au apărut rezultate…dar tare mici…şi acum nimic!! Parcă rezultatul era lipit de carte şi cum am lăsat cărţile jos, rezultatele nu au mai venit! Şi te rog, să trecem peste partea cu „Ţi-am spus eu !”.

Lili: Cum vezi tu dezvoltarea personală ? (vorbea coach-ul din ea!)

Eu: Momentan sunt confuză. La început nu credeam că poate să dea rezultate…am încercat fără să îţi spun…au apărut rezultate dar acum e gata. Aşa trebuia să fie? Adică mă aşteptam ca treaba asta cu rezultatele să fie ceva pe termen lung. 

Lili: Uite, îţi dau să citeşti câteva pagini şi sunt convinsă că ai să găseşti singură răspunsul.

Mi-a întins o carte deschisă. „Legea procesului-Abilităţile de conducător se dezvoltă zilnic, nu într-o zi”. Am citit …şi brusc a apărut un beculeţ deasupra capului meu! AHA! Ca să am o continuitate a rezultatelor, trebuie să am continuitate şi în privinţa acţiunilor sş comportamentului care îmi determină aceste rezultate.

6. Faza  „Se învârte roata „

Ce îmi doream ? Rezultate mai bune!

Cum puteam să le obţin? Dezvoltându-mă eu ca şi persoană, ZILNIC!

Mi-am dat seama că, pentru a ajunge acolo unde îmi doresc trebuie să urmez procesul şi să îmi dirijez acţiunile cu grijă. Mi-am creat un program de dezvoltare personală şi mi-am promis că am să îl respect.

Cu timpul, rezultatele au început să se vadă …la început erau mai micuţe, dar treptat deveneau din ce în ce mai mari. De data asta ştiam că nu am să mă mai opresc aici, continuam procesul de dezvoltare, lucram intens la tot ceea ce ţinea de propria persoană.

7. Faza „Pilot automat”

Au trecut aproape 3 ani de la  primul pas în această călătorie şi nu pot decât să spun că schimbarea este una radicală. Nu a fost o schimbare peste noapte …nici nu îmi doresc să am parte de aşa ceva, pentru că astfel de schimbări nu durează.

La început a fost greu…adică aveam acel program de care vroiam să mă ţin, dar care nu făcea parte din obiceiurile mele şi a fost o ieşire totală din zona mea de confort.

Din omul care se trezea cu greu, am început să mă trezesc la 5 dimineaţa ca să am o ora, două zilnic  să lucrez la propria persoană. Fie citesc, fie ascult cursuri online, scriu în jurnal, scriu un articol sau sesiune de coaching.  Acum, după un timp, mă trezesc la ora asta fără ceas, plină de entuziasm şi mă apuc de treabă.

Care a fost secretul meu ? Mi-am ales o activitate …şi am încercat-o pentru 30 de zile ..ca să îmi fie mai uşoară integrarea în categoria obiceiuri.

Încet, încet se transformă într-un stil de viaţă, unul de care eu mă bucur enorm şi profit de fiecare ocazie să devin mai bună azi decât am fost ieri.  Şi ţine bine minte, singura ta concurenţă o vezi în oglindă !

Văd în jurul meu oameni care ajung până la faza 5 şi se opresc acolo pentru ca nu au pe nimeni care să le spună că dezvoltarea personală este o călătorie frumoasă, de care trebuie să te bucuri zilnic. O călătorie mult mai importantă decât destinaţia. Şi uite aşa, mulţi nu ajung niciodata să îşi descopere adevăratul potenţial.

Dacă vrei să ai rezultatele mult dorite, trebuie să te urci în tren şi să nu cobori la prima staţie care apare înainte de ieşirea din zona de confort. Dacă îţi doreşti să ai rezultate diferite, rezultate mai bune, trebuie să iti modelezi acţiunile zilnice.

Aceleaşi actiuni vor aduce mereu aceleaşi rezultate, fie că ne place să recunoaştem , fie că nu.

După cum spune şi John C. Maxwell, „ Secretul succesului este determinat de agenda noastră zilnică”!

Tu eşti dispus să încerci, eşti dispus să te urci în tren şi să treci graniţa zonei de confort ? De meritat te asigur eu că merită, trebuie doar să îţi doreşti !

Sunt extrem de curioasă să aflu prin câte dintre aceste faze ai trecut, ce faze noi ai întâlnit …şi unde se află trenul tău în acest moment !

Paula


Share this Post!
About the Author : Rus Razvan
0 Comment